Homenatge al sindicalista hostafranquí i exministre de la República Joan Peiró, executat pel franquisme

Escrit per el 10 de juliol de 2017

El sindicalista anarquista hostafranquí Joan Peiró, afusellat pel règim franquista el 24 de juliol de 1942 a Paterna (València) serà objecte d’un homenatge el mateix dia que es compleixen 75 anys de la seva mort. Dilluns 24 de juliol es descobrirà una placa commemorativa a la plaça Joan Peiró, davant l’Estació de Sants. El Districte de Sants-Montjuïc i diverses entitats recordaran la figura d’aquesta persona molt vinculada al passat obrer d’Hostafrancs i dels barris de la Bordeta i Sants.

Joan Peiró i Belis va néixer el 18 de febrer de 1887. Quan era només un nen de 7 anys va començar a treballar a Can Tarrida, un forn de vidre que hi havia al barri de la Bordeta. Amb els anys Peiró va ser una persona molt vinculada als barris de la Bordeta i d’Hostafrancs. La seva dona era treballadora de l’Espanya Industrial. Més tard va viure a Mataró i, juntament amb altres treballadors, va fundar la Cooperativa Cristalleries de la capital del Maresme.

Durant la seva joventut Joan Perió va estar vinculat a la CNT a Sants. Va arribar a ser secretari general del sindicat i ministre d’Indústria de la Segona República Espanyola. Un tribunal franquista el va condemnar a mort i el van executar l’any 1942.


Comentaris

Escriu un comentari

La teva adreça de correu no es publicarà. Els camps requerits estan marcats *


RÀDIO HOSTAFRANCS

Barcelona Digital Ràdio

Current track
TITLE
ARTIST

Background