El comerç de Creu Coberta inicia temporada amb el sistema de ‘beacons’ implantat

Més de cent cinquanta comerços del carrer de la Creu Coberta ja tenen instal·lat el dispositiu que els identifica automàticament davant de qualsevol usuari de “Barcelona sense barreres”. Aquesta aplicació mòbil gratuïta permet que les persones amb ceguesa o amb problemes de visió puguin escoltar informació actualitzada sobre ofertes dels comerços quan hi passen pel davant. La informació i les promocions comercials es carreguen en una plataforma virtual i a la botiga s’instal·len unes balises (‘beacons’). Es tracta d’uns petits dispositius autònoms, de baix cost i poc manteniment, que emeten constantment un senyal Bluetooth per identificar-se. Així, quan l’usuari de l’aplicació passa pel davant de la botiga, rep aquest senyal i obté una notificació que pot obrir amb audiodescripció.

Aquest sistema fa el comerç del barri accessible per a les persones amb discapacitat visual, ja que els facilita la informació de productes, novetats o recomanacions que els vulguin fer arribar els comerciants del barri. D’entrada, els indica justament on està l’entrada de l’establiment.

L’aplicació és gratuïta i tothom se la pot descarregar. De fet, les persones que hi veuen també podran accedir, a través del seu dispositiu, al web de cada comerç i navegar entre l’oferta de l’establiment. La propietària de la Cistelleria Siscart, un dels establiments que ja formen part de l’aplicació, es mostra “molt satisfeta d’estar ara a l’abast d’unes persones que fins ara tenien dificultats per conèixer la botiga”.

Iniciativa amb suport municipal del Districte

El Districte de Sants-Montjuïc, la Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona i l’Associació de Comerciants de Creu Coberta han impulsat la creació d’aquest sistema d’aparadors virtuals amb un pressupost de 18.000 euros. El desenvolupament del prototip de l’app, a càrrec de la Xarxa Oberta de Beacons, nascuda a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va tenir un primer ajut de l’Institut de Cultura. El Districte ha aprovat una mesura de govern per impulsar-ne la implantació. Es preveu que 250 botigues dels carrers de Sants i de la Creu Coberta estiguin presents a finals de setembre a l’aplicació, que per primera vegada aborda l’accessibilitat comunicativa als comerços de proximitat, en aquest cas, de Sants i d’Hostafrancs.

Fa anys que el Districte de Sants-Montjuïc, d’acord amb els eixos comercials i la Càtedra d’Accessibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), impulsa millores de l’accessibilitat de diferents col·lectius en aquest l’entorn. Els projectes ‘Sants sense barreres’ o ‘La Marina sense barreres’00 han aconseguit eliminar les barreres arquitectòniques que hi havia en molts comerços dels barris del districte, i hi han atorgat ajudes a qui vulgui millorar aquestes condicions.

 

Articles relacionats

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close