Lluís Calduch: “Dels bastons en fem ball de bastons, sempre ens en sortim”

El coreògraf Lluís Calduch, de l’Esbart Ciutat Comtal d’Hostafrancs és un dels impulsors del manifest ‘Ballem per ser lliures’, subscrit per persones i entitats del món de la dansa tradicional per exigir l’alliberament dels presos polítics i en defensa de les institucions i de la cultura catalanes.

Ballem per ser lliures

El món de la cultura no es pot mostrar impassible quan es vulneren els drets més fonamentals de les persones i dels pobles. Nosaltres, com a membres del món de la dansa i, en especial, la dansa d’arrel, ens sentim cridats a manifestar el nostre desacord i comprometre’ns a lluitar per la restitució dels drets fonamentals de la nostra societat i el nostre poble.

La lluita per la democràcia, per la llibertat, pels valors que fan possible la convivència, és una lluita compartida i necessària de la qual tots i totes estem obligats a ser-ne defensors actius. Sense matisos.

Ningú pot girar l’esquena al que està passant avui a Catalunya. I les persones que, com tots nosaltres, sabem les grans dificultats que ha suposat defensar i mantenir viva la nostra cultura nacional al llarg de la història, tenim l’obligació de lluitar activament d’aixecar la nostra veu contra els atacs i les injustícies que patim com a poble i com a ciutadans.

En aquesta lluita entre demòcrates i demofòbics, nosaltres sabem molt bé a quin costat estem. I precisament perquè som demòcrates, respectem totes les opcions, totes les ideologies i tots els projectes polítics i socials per al nostre poble. Som una societat oberta, plural i radicalment democràtica. I el que no respectarem mai és que les idees legítimes rebin com a resposta el segrest i l’empresonament de persones de pau.

És impropi de qualsevol Estat civilitzat empresonar els adversaris polítics. És impropi i vergonyant empresonar activistes socials d’entitats pacífiques i empresonar un govern legítim sortit de les urnes. Un govern que s’ha limitat a donar compliment al mandat democràtic del seu poble.

Catalunya té dret a ser respectada, i això és el que exigim. Demanem l’actuació de la Comunitat Internacional davant de les agressions polítiques, judicials i físiques d’un Estat que no té cap més argument per convèncer-nos que l’amenaça, ni cap altra raó que la força. El comportament de l’Estat Espanyol i les seves institucions envers el poble de Catalunya i els seus representants és una vergonya que ens transporta a les pitjors èpoques de la nostra història.

Exigim que s’acabi ja i sigui investigat, per qui correspongui a nivell internacional, el tracte vexatori que pateixen els presos polítics catalans. I exigim el seu imminent alliberament: dels Presidents d’Òminium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, del Vice-President Oriol Junqueras, dels Consellers Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull i Carles Mundó. Exigim a la Unió Europa o a les instàncies Internacionals que pertoqui, que procurin i garanteixin la protecció i el retorn sense possibilitat de ser privats de la seva llibertat, del President Carles Puigdemont i dels Consellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Empresonats i exiliats són el nostre Govern legítim: el Govern que el poble de Catalunya ha votat.

Animem a tothom a participar dels actes reivindicatius en defensa dels drets humans i nacionals de Catalunya. Mostrem el nostre compromís ferm a seguir lluitant, des del nostre àmbit que és la cultura popular i tradicional, pel nostre poble i pel nostre país.

Per la nostra llibertat Nacional i fins que ho aconseguim. Visca la dansa, visca la cultura i visca Catalunya.

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*