Primera vaga feminista de la història Informació dels serveis mínims i les mobilitzacions previstes

Els serveis públics poden veure’s afectats aquest 8 de març per la vaga feminista, que alguns sindicats proposen que sigui de 24 hores i altres defensen que sigui de 2 hores al matí i a la tarda. El Departament de Treball de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han decretat uns mínims perquè els serveis essencials de la ciutat segueixin funcionant.

Transport públic
Segons els serveis mínims decretats pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, els diferents operadors de transport públic de la ciutat han d’oferir almenys els serveis següents:

  • Rodalies i Regionals de Catalunya: 33% del servei durant tot el dia.
  • Metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Tram i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC): 50% del servei a les hores punta (de les 6.30 a les 9.30 hores i de les 17.00 a les 20.00 hores) i 25% del servei durant la resta del dia.
  • Resta de transport urbà i interurbà: 50% del servei.

Escoles
El Departament de Treball ha decretat que a les escoles bressol municipals hi ha d’haver almenys un terç de la plantilla.

Pel que fa als centres d’educació infantil i primària (de 3 a 12 anys), hi ha d’haver com a mínim un docent per cada sis aules. Als centres d’educació especial (de 3 a 16 anys), la proporció mínima ha de ser d’un docent per cada quatre aules. Durant l’horari de menjador i d’activitats complementàries, hi ha d’haver almenys un terç del personal.

A tots els centres docents no universitaris públics i privats i a les llars d’infants, hi ha d’haver també una persona de l’equip directiu.

Mobilitzacions previstes
Un dels actes principals de la jornada serà la manifestació unitària que sortirà dels Jardins de Gràcia a les 18.30 h i que acabarà a la plaça de Catalunya. Durant tota la jornada hi haurà nombroses activitats al carrer, moltes als barris, per reivindicar els drets de les dones.

La vaga feminista del 8 de març va més enllà d’una simple aturada laboral. La intenció de la jornada és que sigui també una parada en les tasques de la llar, les cures, la vida d’estudiants i l’associativa. És a dir, que sigui transversal i afecti totes esferes de la vida on el paper de la dona és fonamental. La jornada reivindicativa es podrà seguir a les xarxes socials amb algunes etiquetes com: #8M, #EnsAturem, #VagaFeminista i #VagaFeminista8m.

El portal www.vagafeminista.cat centralitza tota la informació referent a aquesta jornada, que és inèdita i s’espera històrica. Al web es pot consultar el recorregut de la marxa, que s’iniciarà als jardinets de Gràcia i que arribarà fins a la plaça de Catalunya. Al punt final està prevista l’actuació de diversos grups musicals i teatrals.

Abans que s’iniciï la marxa s’ha fet una crida a mobilitzar columnes de manifestants que sortiran des de diferents barris. Des de Sants-Montjuïc, hi haurà una columna que sortirà a partir de les 16.30 h per anar fins a la manifestació principal. El punt i final previst per als veïns de Sants-Montjuíc és el passeig de Gràcia cantonada amb el carrer de Rosselló.

Per facilitar la participació a la vaga, aquest dijous no hi haurà cap acte institucional o públic de l’Ajuntament de Barcelona. Lalcaldessa, Ada Colau, les regidores i les comissionades del Govern municipal se sumaran a l’aturada de tot el dia.

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*