L’Esbart Ciutat Comtal, testimoni del discurs de l’ambaixador espanyol a Washington que ha indignat la delegació catalana El president Quim Torra abandona la recepció d'un festival folk on Catalunya és el país convidat i demana la dimissió immediata de Pedro Morenés

[descarrega url=”https://www.ivoox.com/l-esbart-ciutat-comtal-testimoni-del-discurs-l-ambaixador_md_26770669_wp_1.mp3″]

La recepció inicial del Smithsonian Folklife Festival a Washington, amb presència del president de la Generalitat, Quim Torra; de la consellera de Cultura, Laura Borràs, dels presidents de les quatre diputacions catalanes i d’una àmplia representació d’entitats de la cultura popular catalana, entre elles l’Esbart Ciutat Comtal d’Hostafrancs, ha acabat amb un incident diplomàtic. El president Torra i la delegació de Catalunya -país convidat aquest any en el festival- ha abandonat la sala on es feia la recepci als participants, aquest dijous de matinada hora catalana. El motiu ha estat el discurs que ha llegit l’ambaixador d’Espanya i exministre de Defensa en el govern del Partit Popular, Pedro Morenés.

Segons ha publicat a Twitter la consellera de Cultura, Laura Borràs, el discurs de l’ambaixador d’Espanya, posterior al del president de la Generalitat ha estat “innaceptable, titllant-lo de mentider i dient que feia propaganda”. Torra havia dedicat part de la seva intervenció a parlar de la situació dels polítics independentistes que estan empresonats.

Un cop a fora de la sala on es feia la recepció, el president català ha exigit la dimissió immediata de l’ambaixador i ha demanat explicacions al govern espanyol que presideix Pedro Sánchez. Torra demana al PSOE i al cap a l’executiu espanyol “si comparteix aquest discurs de 6 folis que venia ja preparat i escrit per titllar-nos de mentiders i per continuar falsejant la història del que està passant a Catalunya”. El president de la Generalitat ha argumentat la petició de dimissió de l’ambaixador perquè “el grau d’insult a què s’ha arribat avui no el podem tolerar”. “M’agradaria que el govern espanyol fes pública la seva protesta pel que ha succeït i s’adoni de la gravetat de la situació política que viu Catalunya”, ha afegit.

L’Esbart Ciutat Comtal, una de les entitats que participen en la trobada cultural, considera que el discurs de Morenés ha estat “ofensiu”. La seva directora, Teresa Agustí, ha piulat que “l’ambaixador espanyol ha ofès Catalunya i tot el poble català”. Davant el president i els membres de la delegació catalana que han abandonat la recepció, l’esbart hostafranquí ha improvisat un ball tradicional en el que ha acabat sent un acte de protesta per l’actitud del representant oficial de l’estat Espanyol a la capital dels Estats Units.

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*