Missatge del president de la Generalitat (10-09-2018)

Torra: “Davant la por, les presons i l’exili, ens conformem o resistim i avancem”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que Catalunya ha de decidir si es vol “conformar davant les injustícies, les presons i l’exili” o bé “resistir i avançar”.

En el seu primer discurs institucional de la Diada, Torra s’ha remès al 1713, quan les autoritats van decidir resistir-se davant l’arribada de les tropes de Felip V, una decisió que va ser “segurament un dels actes de sobirania plena més importants que ha fet el nostre país en l’època moderna”.

En opinió del 131è president de la Generalitat, la situació actual, amb nou dirigents independentistes empresonats i set més a l’estranger, requereix plantejar-se el mateix dilema:

“Com fa 300 anys, som en una nova cruïlla històrica per al nostre país. Ens cal decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem.”

El cap del govern ha reivindicat que aquesta Diada sigui la de la llibertat, perquè “la llibertat no fractura mai”, sinó que ho fa “la seva absència”.

Torra ha convidat a “mantenir sempre el bon to i el somriure, malgrat els insults i les humiliacions” i a “desemmascarar la mentida quan faci falta”, i ha remarcat que “la paraula i el vot” són “les úniques eines” dels catalans:

“Cada vegada que hem caigut, ens hem tornat a alçar i a posar en marxa. I ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals. Ens tornem a posar en marxa sense abandonar mai les nostres banderes del diàleg, de la pau i de la paraula. No les abandonarem mai. Potser algú ho voldria i mirarà de provocar-ho. No ho aconseguirà.”

El president ha recordat el compromís del govern de “fer efectiva la República”, que ha de ser, ha remarcat, “de tots els catalans”:

“El nostre govern s’ha compromès a fer efectiva la República. Una República compartida que ha de ser de tots els catalans. Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre.”

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*