Va passar a Hostafrancs Efemèrides del mes de MARÇ

1 de març de 1891 – El bisbe Jaume Català va col·locar la primera pedra de l’actual temple parroquial del Sant Àngel Custodi. En aquella data el rector era Mossèn Vicenç Triadó.

8 de març de 1857 – La imatge que representa el Sant Àngel Custodi, que des del segle XV havia estat al Portal de l’Àngel, és traslladada en processó a una petita capella que existia al barri d’Hostafrancs, on alguns anys després es va aixecar l’església actual.

13 de març de 1979 – La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona decideix comprar els terrenys de l’antiga fàbrica ‘L’Espanya Industrial’ per 450 milions de pessetes (2,7 milions d’euros). Els terrenys, que ocupen prop de 5 hectàrees, es destinaran a equipaments públics, tal com reclamaven les associacions de veïns d’Hostafrancs, de Sants i la Bordeta.

15 de març de 1931 – L’equip de futbol de la Unió Esportiva Hostafrancs es proclama camió amateur del Grup A – Primera Categoria. De dotze partits van guanyar-ne deu i van tenir un empat i una derrota.

17 de març de 1977 – L’Ajuntament de Barcelona anuncia que l’antic escorxador situat a l’Esquerra de l’Eixample, al costat d’Hostafrancs, tancarà i es traslladarà a Mercabarna. Les cinc hectàrees que ocupa queden reservades per ser un parc urbà.

20 de març de 2012 – La Guàrdia Urbana desallotja sense incidents la finca del número 20 del carrer Creu Coberta, okupada des de gener de 2008 i on vivien 15 persones. Era un dels edificis de propietat municipal afectats per l’obertura del carrer Diputació.

25 de març de 2011 – Obre portes el nou centre comercial i lúdic Arenas, després de vuit anys d’obres per reconvertir l’antiga plaça de toros. La transformació va suposar 200 milions d’euros d’inversió privada.

27 de març de 1998 – Mor Joan Pelegrí i Pertegàs, conegut popularment a Hostafrancs com el ‘Pele’. Aquest metge i pedagog havia dedicat tota la seva vida al barri i a impulsar activitats culturals i lúdiques per al jovent des del centre Montserrat Xavier. La seva mort va coincidir amb la celebració del centenari d’aquesta entitat hostafranquina. Joan Pelegrí va ser acomiadat amb una multitudinària cerimònia religiosa a l’església de l’Àngel Custodi.

26 de març de 2011 – S’inaugura la plaça Joan Pelegrí que porta el nom de qui va ser ànima i impulsor del centre Montserrat Xavier. La plaça ocupa l’espai situat just darrera de l’edifici de l’Alcaldia al carrer Creu Coberta. Posteriorment aquesta plaça va ser remodelada l’any 2017 per incorporar-hi zones d’ombra i arbrat, inexistents en el disseny inicial.