El pregó de la geògrafa Mercè Tatjer aposta per recuperar el patrimoni i la història d’Hostafrancs

Mercè Tatjer, doctora en geografia per la Universitat de Barcelona, filla d’una família arrelada a Hostafrancs des de generacions ha aprofitat el pregó de festa major per reivindicar la recuperació i posada en valor del patrimoni del barri i la seva memòria històrica i industrial. Tatjer, que és catedràtica emèritat de Didàctica de les Ciències Socials, ha estat la persona escollida per l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, per donar el tret de sortida a les festes que s’allargaran fins al diumenge 8 d’octubre.

El president de l’AV d’Hostafrancs, Josep Ortiz,; la pregonera, Mercè Tatjer, i la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez (foto: Ràdio Hostafrancs)

En el pregó, pronunciat aquest divendres 29 de setembre al Saló dels Vitralls de la seu del Districte, Tatjer va recordar els orígens d’Hostafrancs, un territori molt més ampli que el barri actual, que arribava fins a la porta de Sant Antoni. La pregonera va fer un recorregut narratiu pel passat d’aquest territori, que tenia com a eix l’antiga Creu Coberta , i especialment, pel seu potencial industrial, molt més ampli que el cas més conegut de la fàbrica de l’Espanya Industrial.

Però Mercè Tatjer va dedicar part de la seva intervenció a suggerir algunes línies de futur per al barri. Segons la pregonera “hi ha encara un potencial patrimonial per posar en relleu”. Mercè Tatjer va dir, en presència de la regidora del districte, Laura Pérez, que “les cases modernistes, senzilles és un patrimoni que caldria reconèixer i millorar”. També va apostar per protegir el comerç perquè “si es perd el comerç tradicional es perd identitat i ningú no reconeix els territoris”. Va defensar igualment que es recuperi la memòria històrica d’Hostafrancs, “precisament ara que a l’Ajuntament hi ha una àrea” que té aquesta finalitat.

En acabar el pregó l’acte es va tancar, com és tradicional, amb una actuació de l’entitat coral d’Hostafrancs, l’Orfeó Atlàntida.

La situació política, a les portes del referèndum d’autodeterminació convocat pel Govern per al diumenge 1 d’octubre i perseguit judicialment per l’Estat espanyol, va estar present en l’acte. La taula presidencial lluïa una pancarta on es defensava la llibertat d’expressió i es podia llegir la paraula “democràcia”. L’acte va acabar amb el cant de ‘Els Segadors’ per l’Orfeó i pel públic de saló municipal i amb crits de “Votarem, votarem”.

 

L’Orfeó Atlàntida va cantar per cloure l’acte d’inici de la Festa Major d’Hostafrancs (foto: Ràdio Hostafrancs)

ÀUDIO ÍNTEGRE DE L’ACTE D’INICI DE FESTA MAJOR I PREGÓ A CÀRREC DE MERCÈ TATJER

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close