Troben un dipòsit soterrani del segle XIX en les obres de Diputació-Creu Coberta

Foto: Servei d’Arqueologia de Barcelona

Durant les obres d’obertura i urbanització del tram del carrer de la Diputació, entre Tarragona i Creu Coberta, es va localitzar un dipòsit al subsòl, segons ha fet públic el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona aquesta setmana. En el moment de la troballa, la tardor passada, el dipòsit estava totalment buit. L’estructura és del segle XIX i es creu que estaria vinculat a l’Hostal Vell fundat per Joan Corrades

Foto: Servei d’Arqueologia de Barcelona

Vistes les característiques de l’estructura, els responsables municipals d’Arqueologia van decidir documentar-la. L’arqueòloga Isabel Pereira Hernández va dirigir els treballs. A principis de novembre es va accedir a l’interior del dipòsit amb la col·laboració de la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra i es va procedir a una primera documentació gràfica.

Es tracta d’un dipòsit de forma troncocònica, amb una boca circular d’uns 70 cm de diàmetre, una fondària de 6 metres i un diàmetre al fons de 5,40 metres. Té un revestiment interior de rajoles ceràmiques polícromes decorades amb diversos motius: geomètrics i ornamentals. Segons el Servei d’Arqueologia, les dimensions i el revestiment interior donen a aquest dipòsit una singularitat excepcional. Aquestes rajoles, així com el dipòsit en si es trobava en un bon estat de conservació, i sembla que es podria adscriure a una cronologia del segle XIX. Aquest dipòsit tindria una capacitat aproximada de 58.000 litres.

Foto: Servei d’Arqueologia de Barcelona

Tenint en compte aquesta cronologia i el lloc on es va localitzar es creu que el dipòsit podria estar vinculat amb l’Hostal Vell fundat per Joan Corrades i que va funcionar fins a l’any 1928. En aquest solar es va aixecar l’any 1929 el cinema Arenas.

Un cop documentada la troballa i, per necessitats de l’obra d’urbanització, l’Ajuntament ha desmuntat la boca del dipòsit i es va reblir tot l’interior amb la finalitat d’evitar esfondraments a la via pública. D’aquesta manera, el dipòsit de l’antic hostal serà un vestigi del passat d’Hostafrancs que quedarà enterrat per sota del nou tram del carrer Diputació.

Articles relacionats

6 comentaris

  1. Me parece fatal que lo rellenen y ya está . Si te he visto no me acuerdo!.Podrían buscar otra solución.

  2. I això ho expliquen tres o quatre mesos després, quan ja se l’han carregat i ningú no el pot lluitar. Qui ho ha tingut en silenci fins ara?!?!? Aquí és on hi va el nou hotel oi? Amb uns quants pisos de més del que tocava a base d’intercanviar sòl urbanitzable amb Zona Franca… quants tripijocs!

  3. De fet la notícia hauría de ser “tapen un dipòsit modernista en la construcció d’un hotel i se n’informa al cap de tres mesos”

  4. Crec que podrien haver trobat la manera de conservar-lo i que el podissim gaudir tots.. tanta transformació només fem a vegades que destruir

  5. Crec què no hauria de quedar soterrat i es tindria què conservar perquè el pugues gaudir la ciutadania, tenint en compte què es tracta d’una antiguitat del segle XIX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

open
play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off
open