▶ DOCUMENTAL
L’1 d’octubre de 2017 a Hostafrancs

Crònica radiofònica d'una jornada històrica i emotiva

RÀDIO HOSTAFRANCS
RÀDIO HOSTAFRANCS
L’1 d’octubre de 2017 a Hostafrancs
/Vídeo: Manel Rodríguez Poveda

ÀUDIO | ESCOLTA EL PODCAST

play_circle_filled
pause_circle_filled
L'1 d'octubre de 2017 a Hostafrancs
volume_down
volume_up
volume_off

Una gran majoria de ciutadans d’Hostafrancs – concretament el 66,9% dels electors del barri – van participar en el referèndum d’autodeterminació malgrat la prohibició de l’Estat. La major part dels veïns del barri tenen, per tant, el seu propi record personal del dia 1 d’octubre de 2017. A Hostafrancs es van registrar 7.128 vots en una jornada marcada per la pluja, per la mobilització popular als centres de votació en defensa del referèndum i per la persistència d’una majoria de ciutadans malgrat les imatges de càrregues policials violentes que arribaven d’altres punts de la ciutat de Barcelona i de Catalunya. A Hostafrancs els punts de votació van ser els habituals: el centre cívic Casinet d’Hostafrancs; l’escola pública infantil Francesc Macià de la plaça Espanya; l’escola Joan Pelegrí del carrer Ermengarda, i l’Institut Joan Coromines, a la carretera de la Bordeta.

La Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil no van arribar a requisar urnes a Hostafrancs. Així doncs, es van poder comptabilitzar tots els vots emesos: 6.265 favorables a la independència, 507 contraris, 274 vots en blanc i 72 nuls.

Els vots favorables a que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república van representar el 58,8% de tot l’electorat del barri, si es té en compte el cens integrat per 10.660 persones majors de 18 anys. Dos mesos i mig més tard, en les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre, sota la imposició de l’article 155, els partits explícitament independentistes, van aconseguir sumar el 53,8% dels vots emesos al barri d’Hostafrancs.

Referèndum en plena Festa Major

L’ambient previ al referèndum ja feia preveure dificultats per la votació des de setmanes abans de l’1-O, especialment dels dels escorcolls del dia 20 de setembre a la seu de la vicepresidència del Govern i departament d’Economia que van donar lloc a les primeres detencions. Divendres 29 de setembre al vespre, en acabar el pregó de Festa Major a càrrec de la geògrafa Mercè Tatjer, la necessitat de defensar un referèndum que l’Estat volia impedir, ja es feia notar al Saló de Plens de l’Alcaldia d’Hostafrancs. L’acte va acabar amb crits de “votarem, votarem’ d’una part del públic assistent.

 

Defensa dels col·legis electorals

Pocs dies abans de l’1 d’octubre els directors dels diversos centres educatius que havien d’actuar com a col·legi electoral van rebre advertiment per escrit de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En l’escrit, lliurat pels Mossos d’Esquadra, s’instava els responsables dels centres a no obrir els locals, ni lliurar les claus, ni donar contrasenyes i d’informar la Fiscalia si arribava material relacionat amb el referèndum. Malgrat aquest advertiment, els tres centres educatius i el centre cívic Casinet d’Hostafrancs, de titularitat municipal van obrir diumenge com estava previst. En el cas de l’escola Joan Pelegrí, com a molts centres del país, es van organitzar activitats no lectives dissabte.

Mobilització de matinada i arribada de les urnes

A les 5 del matí de diumenge 1 d’octubre l’activitat ja era notable als quatre centres de votació del barri. Desenes de persones començaven a aplegar-se en els recintes dels col·legis electorals que estaven oberts des de primeríssima hora. En algun cas, des del dia anterior. Al pati de l’escola pública Francesc Macià de la plaça Espanya, el nombrós públic que s’hi aplegava es refugiava com podia d’una pluja intensa. No tothom havia pres paraigua en el moment de sortir de casa essent encara negra nit. Entre les sis i les set del matí, com va passar a molts altres punts de votació, una patrulla dels Mossos d’Esquadra es va personar al recinte i va aixecar acta de la situació: desenes de persones aplegades i absència total d’incidents.

També l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa una xarxa interna d’informació per conèixer en tot moment la situació real a tota la ciutat, a poques hores de la cita a les urnes. Responsables polítics i tècnics del districte de Sants-Montjuïc van passar pels diferents centres de votació des de la matinada.

Llàgrimes d’emoció

L’arribada de les urnes, a partir de les 7 del matí, va ser un moment emocionant. Ho va ser especialment al Casinet d’Hostafrancs, el col·legi electoral amb el nombre més gran de votants i on s’aplegaven centenars de persones des de les primeres hores d’aquell 1 d’octubre. Les urnes de plàstic amb el logo de la Generalitat van entrar al Casinet embolicades en bosses negres i van ser rebudes entre llàgrimes d’emoció i aplaudiments.

D’aquell moment hi ha vídeos enregistrats per alguns dels assistents i també en va donar constància Catalunya Ràdio citant el compte de Twitter de Ràdio Hostafrancs que va estar informant al minut de l’inici d’aquella jornada.

 

Dificultats informàtiques i cues tot el dia

Els talls d’internet i l’atac al sistema informàtic de registre del cens va alentir el procés de votació, tot i que la majoria de centres van anar-ho solucionant al llarg del matí.

 

La proximitat de diverses furgonetes antiavalots de la policia espanyola al carrer de Sants, la plaça Espanya i els seus entorns, i la por de càrregues policials com les que s’havien viscut a d’altres punts de la ciutat, van fer que alguns col·legis tanquessin les portes puntualment per garantir la seguretat de les persones que eren a dins. Va ser el cas de l’Institut Joan Coromines. A l’escola Francesc Macià, durant el matí també es va organitzar un servei d’ordre que mantenia tancada la porta de ferro que dona accés al recinte i que anava deixant entrar les persones que arribaven per votar.

A les 8 del vespre, els quatre centres de votació del barri van tancar amb normalitat i van iniciar el recompte prenent mesures de prevenció davant el risc d’una intervenció policial. Però des del migdia no hi va haver càrregues a cap lloc de la ciutat ni de Catalunya. Era evident que algú havia donat ordres d’aturar l’actuació per la força contra el referèndum.

Al vespre, a l’hora del recompte, els Mossos d’Esquadra s’enduien del Casinet d’Hostafrancs urnes amb paperetes, però eren les paperetes que havien sobrat… els vots emesos estaven essent recomptats. Centenars de persones aplegades a les portes del centre cívic aplaudien i celebraven el fet d’haver votat.

 

Moments de la jornada de votació de l’1-O recollits a Twitter


RESULTATS DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ 1 D’OCTUBRE 2017
ALS COL·LEGIS ELECTORALS D’HOSTAFRANCS

Centre cívic Casinet d’Hostafrancs
Vots emesos: 3.216
Sí: 2.920
No: 216
Blanc: 155
Nul: 25

CEIP Francesc Macià
Vots emesos: 1.333
Sí: 1.142
No: 124
Blanc: 42
Nul: 25

Escola Joan Pelegrí
Vots emesos: 1.007
Sí: 890
No:69
Blanc: 34
Nul: 14

IES Joan Coromines
Vots emesos: 1.472
Sí: 1.323
No: 98
Blanc: 43
Nul: 8


TOTAL BARRI D’HOSTAFRANCS
Vots emesos: 7.128
Sí: 6.265
No: 507
Blanc: 274
Nul: 72Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE