ALBERT TORRAS:
“El cementiri de Montjuïc explica la societat de finals del segle XIX i principis del XX”

RÀDIO HOSTAFRANCS
"El cementiri de Montjuïc explica la societat de finals del segle XIX i principis del XX"
/
El periodista i escriptor Albert Torras
[descarrega url=”https://www.ivoox.com/albert-torras-el-cementiri-montjuic-explica-la_md_30583898_wp_1.mp3″]

El periodista i escriptor Albert Torras, especialitzat en la crònica històrica dels barris d’Hostafrancs i Sants, ha publicat aquesta tardor ‘El cementiri de Montjuïc’, un nou treball on es combinen fotografies antigues i textos que serveixen per acostar al lector el que ha representat la segona necròpolis històrica de Barcelona des que es va crear el 1883. Torres veu el cementiri com un reflex de la societat de finals del segle XIX i principis del XX.

“L’època del Modernisme està molt ben reflectida”, explica l’autor. “L’historicisme artístic està ben representat amb obres molt grans”. Segons Torras, al cementiri de Montjuïc es veu el reflex de la societat de les grans famílies que van construir la Renaixença. També s’hi pot comprovar com arriba un moment en què l’art funerari deixa de ser una prioritat també per a les famílies riques. “Tot es democratitza més a partir de la secularització del cementiri, en els anys 30”, afirma.

Quan el cementiri de Montjuïc estava ja en ple funcionament, a començament del segle XX, els veïns d’Hostafrancs veien sovint cotxes de cavalls camí que arribaven a la plaça Espanya camí del cementiri, procedents d’altres zones de la ciutat. Es veien els diferents nivells i classes socials. “Des de carrosses amb sis cavalls a gent que portava el taüt a l’espatlla, perquè no n’hi havia per mes”, explica Torras.

‘El cementiri de Montjuïc’, d’Albert Torras Corbella, pertany a la col·lecció ‘Catalunya Desapareguda’ de l’editorial Efadós.

Portada del llibre ‘El cementiri de Montjuïc’

En aquest podcast pots escoltar l’entrevista completa a ALBERT TORRAS

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off