L’inici de mandat municipal més agre

L’alcaldessa Ada Colau, líder de Barcelona en Comú, ha iniciat el mandat municipal 2019-2023 en mig d’unes circumstàncies i d’un ambient inèdits en la historia de la ciutat des del restabliment de l’Ajuntament democràtic l’any 1979. Per primera vegada aconsegueix l’alcaldia un candidat que no representa la força més votada a la ciutat. Colau té un segon mandat en funció del seu pacte amb Jaume Collboni i el PSC, però gràcies a tres vots del grup de Manuel Valls que han estat imprescindibles per fer possible la seva elecció. Aquest fet, juntament amb l’excepcionalitat que suposava que el regidor Joaquim Forn, cap de files de Junts per Catalunya, participava en el ple sota custòdia policial per haver de tornar a la presó, ha fet que l’obertura de mandat hagi estat enrarida i a vegades tensa, amb el públic dividit tant al Saló de Cent com a l’exterior de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Jaume.

ˮAvui no és un dia exactament feliç”. Eren les primeres paraules de Colau després de ser investida alcaldessa de Barcelona. Pocs minuts abans, l’exprimer ministre francès, que li acabava de donar els vots necessaris per evitar que Ernest Maragall fos l’alcalde, li recordava el seu gest. ˮSense nosaltres, no seria alcaldessa i vostè ha triatʺ.

La líder de Barcelona en Comú ha agraït el suport del PSC, amb qui governarà, però també de Manuel Valls. Colau assegura sentir “incomoditat” pel suport de l’exprimer ministre francès. Un cop reelegida, Colau ha volgut desmarcar-se de Valls afirmant que no se sent neutral respecte als presos polítics i que no serà ˮni alcaldessa independentista, ni alcaldessa antiindependentistaʺ.

El candidat d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, ha carregat contra Colau a propòsit de la votació. “Vint-i-un vots i l’alcaldia pesen més que les conviccions republicanes i progressistes”, etzibava. En paraules de Maragall la votació era “poc coherent” i Colau i Valls formen una ˮestranya parella”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close