▶ ENTREVISTA | JOANA SISCART
“Hostafrancs va viure la revolució industrial i ara viu la revolució comercial”

RÀDIO HOSTAFRANCS
"Hostafrancs va viure la revolució industrial i ara viu la revolució comercial"
/
Foto: Ràdio Hostafrancs

ÀUDIO DE L’ENTREVISTA

[download id=”23928″]

Després de 40 anys de regentar la botiga que va fundar el seu besavi, i a punt de jubilar-se, Joana Siscart serà la pregonera de la Festa Major d’Hostafrancs 2019 perquè així li ho va proposar l’Associació de Veïns d’Hostafrancs. “Molt contenta per l’encàrrec que m’han fet, que em fa honor”, ha declarat Siscart en una entrevista a Ràdio Hostafrancs. Quan faci el pregó al Saló de Plens de l’Alcaldia, divendres 27 de setembre, només li quedaran dues jornades més d’aixecar la persiana a la cistelleria ubicada al número 123 del carrer de la Creu Coberta. Només dos dies d’estar a un establiment on ha passat tota una vida, des de petita, en el mateix edifici on van néixer ella i l18 seva germana, a la mateixa casa on també havia nascut el seu pare el 1913.

Tota una vida entre la botiga i el pis de dalt

“La meva vida ha passat en aquest edifici. Nosaltres vivíem al pis de dalt. Hem nascut aquí la meva germana i jo. Sempre hem passat per la botiga, hem fet la vida a la botiga”, explica.

Històries de famílies lligades a establiments comercials com la cistelleria Siscart seran l’agument del pregó que ha pensat Joana Siscart per obrir les festes del barri. “Desitjo que sigui un pregó que expliqui una mica la vida de les botigues familiars, quelcom que pràcticament ja s’està perdent”.

Assumir que “vivim una revolució”

Tot i mirar enrere recordant el model de comerç familiar de fa dècades, Joana Siscart, no vol quedar-se en la nostàlgia. Constata que ara es viu un moment de “canvi vital”, igual que ha passat en altres èpoques i com han viscut altres generacions. “Estem en un món global. Arriba un moment que les persones canvien de sistema de vida i de treball, que tenen una altra visió del món. Venen persones d’altres països, es van incorporant a la ciutat i fan el seu comerç perquè nosaltres, els nostres fills tenen altres estudis i una altra visió del món. Aquest és el canvi que estem veient al nostre barri en els darrers dotze o quinze anys. Però no és només al nostre barri, és a tot Barcelona, a tot Catalunya, tot Espanya i totes les ciutats europees que tenen comerç de proximitat”. La Joana es mostra convençuda que “hi va haver una revolució industrial i ara hi ha una revolució comercial. Això és així i ho hem d’acceptar”.

Joana Siscart recorda que a la Creu Coberta de fa més d’un segle, quan el seus besavis van fundar la botiga, molts dels establiments familiars els van crear persones que venen d’altres llocs: “De Lleida, com els meus besavis, o de l’Aragó o Galícia… Tota aquesta gent portava el seu ofici i aquest ofici era el que posaven a les plantes baixes de les cases. Per això la mestressa de Can Siscart té una visió integradora del que està passant ara: “Hi ha altres persones que s’han incorporat i benvinguts siguin. Tots podem fer barri sempre·, afirma.

Documents per preservar la memòria de Can Siscart

Quan abaixi definitivament la persiana de la cistelleria, l’últim dia d’aquest mes de setembre, Joana Siscart s’ocuparà de que alguna cosa quedi en la memòria col·lectiva del barri sobre aquest establiment emblemàtic. Farà donació de factures d’èpoques passades i altres documents perquè puguin ser arxivats i serveixin de testimoni de que haurà estat més d’un segle de comerç familiar a Hostafrancs.

Foto: Ràdio Hostafrancs

Articles relacionats

1 comentari

  1. És una pena que desapareixi la botiga Siscart, jo sempre que havia de fer un regal alguna cosa hi trobava i a més a més calitat i bon preu. I l’atenció genial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

open
play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off
open