Un estudi conclou que l’explotació via Airbnb encareix el preu dels pisos Hostafrancs està entre les zones de la ciutat amb una densitat mitjana-alta d'allotjaments anunciats a la plataforma

Font: Estudi Miquel-Àngel Garcia-López (Institut d’Economia de Barcelona)

Un grup de quatre investigadors de l’Institut d’Economia de Barcelona han analitzat l’impacte d’Airbnb sobre el mercat immobiliari barceloní, i les conclusions són clares: l’explotació d’allotjaments a través d’aquesta plataforma afecta tant els preus dels pisos de lloguer com, especialment, els dels pisos de compra. El resultat d’aquesta investigació s’ha recollit en un estudi que ha difòs el diari Ara.

Segons l’estudi, dirigit per Miquel-Àngel Garcia-López, professor d’Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’activitat d’Airbnb va provocar una pujada del 2% en el preu del lloguer dels pisos a tot Barcelona entre el 2012 i el 2016, una xifra que representa una vintena part de l’increment de preus d’aquell període. Els registres creixen considerablement quan mirem els pisos de compra: entre un terç i una quarta part de l’increment de preus es va deure a aquesta plataforma, en funció de si es compara amb el preu que apareixia al cercador Idealista o de si es mira el preu de transacció oficial.

Segons l’estudi cal mirar els dos preus de compra, ja que el d’Idealista no és ben bé real (perquè el propietari i el comprador sovint acaben rebaixant el preu de sortida) i perquè el que consta als registres oficials tampoc ho és (perquè molts cops una part de la compravenda es fa amb diner negre).

L’estudi, resultat de més de dos anys d’investigacions, deixa clar que Airbnb no és l’únic factor que ha provocat l’alça dels preus immobiliaris a Barcelona, que ja han superat els nivells precrisi, però sí un de destacable.

La majoria d’allotjaments d’Airbnb són comercials

Segons els autors de l’estudi, més de tres quartes parts dels pisos de Barcelona que hi ha a Airbnb tenen una finalitat comercial, és a dir, no són habitatges de particulars que busquen uns ingressos complementaris per arribar a final de mes, ni tampoc ciutadans cosmopolites que tenen ganes de barrejar-se amb estrangers que visiten la ciutat, sinó que els posen perquè tenen una motivació professional.

Airbnb fa que hi hagi menys pisos al mercat

El principal motiu que Airbnb provoqui les pujades de preus és que, a l’entrar a la plataforma, els pisos deixen d’estar disponibles per al mercat ordinari de compra o de lloguer. És a dir, que el que provoca Airbnb (segurament perquè ofereix als propietaris rendibilitats més elevades que el lloguer o la venda tradicionals) és que es redueixi el parc de pisos disponibles per ser llogats o venuts. En definitiva, si l’oferta immobiliària disponible baixa, els preus pugen.

Hostafrancs: densitat mitjana-alta d’allotjaments Airbnb

Per afinar l’impacte a les zones de Barcelona on Airbnb té més pisos, l’informe segrega la ciutat en 233 zones, denominades àrees estadístiques bàsiques (AEB). Cadascuna de les AEB té una població similar, tant en nombre de persones com en el seu perfil socioeconòmic. En aquest estudi el barri d’Hostafrancs està dividit en dues zones. La meitat nord del barri, per damunt del carrer Creu Coberta, registra una densitat mitjana d’allotjaments Airbnb (entre 27 i 67, segons l’informe). En canvi, el sud d’Hostafrancs és on hi ha més explotació de pisos i habitacions a través de la plataforma (entre 68 i 177), situant aquesta àrea en la mitjana-alta del conjunt de la ciutat.

Les AEB amb densitat alta o molt alta d’allotjaments anunciats a Airbnb són el Poble-sec, el barri de Sant Antoni, pràcticament tots barris de Ciutat Vella i altres zones turístiques clàssiques com els entorns de la Sagrada Família o el Parc Güell.

L’Ajuntament va forçar Airbnb a retirar pisos sense llicència

L’estudi analitza com a màxim fins al 2017 i des d’aleshores l’Ajuntament de Barcelona ha obligat a retirar 5.000 pisos que no tenien llicència. De fet, l’informe mostra com el 2017 va baixar una mica el nombre d’immobles barcelonins oferts a Airbnb com a conseqüència de la creixent pressió del consistori.

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*