▶ MIQUEL-ÀNGEL GARCIA LÓPEZ, professor d'Economia de la UAB
“Los Àngeles és més restrictiva que Barcelona amb els apartaments turístics”

ÀUDIO ▶ ENTREVISTA COMPLETA

[download id=”24299″]

Los Àngeles aplica una regulació més restrictiva que Barcelona sobre apartaments turístics. A les ciutats dels Estats Units sí que s’intervé en els mercats quan es detecten problemes potencials sobre l’economia de la ciutat”. Ho explica Miquel-Àngel Garcia López, professor d’Economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ell, juntament amb altres tres acadèmics de l’Institut d’Economia de Barcelona, han estat treballant durant tres anys en un estudi que quantifica la influència de la plataforma on line de lloguer turístic Airbnb en els preus dels pisos de venda i de lloguer a Barcelona.

L’estudi conclou que, entre 2012 i 2016, un 2% de l’augment dels preus immobiliaris a la ciutat es deu directament als anuncis d’allotjaments a Airbnb, pisos i apartaments que queden fora de l’oferta regular de lloguer i de compra a Barcelona.

Garcia López explica que el principal problema que han hagut d’afrontar els autors de l’estudi és la recopilació de les dades. El portal immobiliari Idealista va cedir part de la informació “després de signar un contracte de confidencialistat que hem estat negociant durant més d’un any”, remarca el professor de l’UAB.

La Generalitat també ens va permetre accedir a la informació relacionada amb l’impost de bens patrimonials. En canvi, no hi ha hagut col·laboració per part de la plataforma directament aludida per l’estudi. “D’Airbnb no vam tenir cap mena de resposta oficial a les peticions de dades que vam fer”. Els autors de l’estudi sobre Barcelona han hagut d’utilitzar dades del lloc web (www.insideairbnb.com) que aboca cada dia les dades que hi ha al portatl airbnb.com

L’acadèmic explica el problema d’accès a les dades és comú a tot Europa. En l’actualitat s’està fent un estudi sobre l’impacte del lloguer turístic via Airbnb a la ciutat d’Amsterdam, un treball encarregat per la Comissió Europea.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close