Oriol Junqueras és Europa

Oriol Junqueras és un nom que segurament passarà a la història com a líder del camí català cap a la independència d’Espanya. Fa més de dos anys que era el vicepresident legal, legítim i elegit de Catalunya, contribuint decisivament a convocar un referèndum d’autodeterminació. Ara, també se’l pot recordar com un model clau a Europa.

El Tribunal de Justícia Europeu (TJUE), el 19 de desembre, va dictaminar que tenia dret a ser membre del Parlament Europeu i, com a tal, gaudir de plens drets, inclosa la immunitat. Després d’aquesta sentència, el Parlament va reconèixer oficialment Junqueras com a membre de la cambra, malgrat les recents gestions de la Junta Electoral espanyola per interferir i contrarestar aquesta avaluació ferma. Per tant, hauria de poder ocupar el seu escó en la propera sessió plenària del dilluns 13 de gener. O almenys això seria el normal en una democràcia.

No obstant això, el Tribunal Suprem espanyol va decidir no obeir la legislació europea. Dijous, el màxim tribunal espanyol va anunciar públicament que no deixarà a l’eurodiputat Oriol Junqueras sortir de la presó per ocupar el seu lloc a Estrasburg, anant directament contra la sentència del Tribunal de Justícia Europeu. Mentre Europa s’obre de manera oberta a la democràcia, Espanya continua recorrent a la repressió.

Fins ara, Junqueras ha estat a la presó durant 26 mesos. Les autoritats espanyoles, tot i que li van permetre presentar-se i ser elegit (encara que es trobava en presó preventiva), després li van prohibir ocupar el seu escó a Brussel·les i el van condemnar a 13 anys de presó. L’anomenada ‘Doctrina Junqueras’ desafia els procediments espanyols i, en fer-ho, enforteix alguns fonaments que podrien donar lloc a un concepte més ferm d’Europa. No només a Espanya.

Per començar, tiguem en compte que la Doctrina Junqueras és vital per promoure un estat de dret europeu. Segons el tractat de Lisboa de 2007, que és el marc constitucional de la Unió, les normes són clares i s’apliquen a tothom. El Parlament Europeu no hauria de ser interceptat per altres autoritats, per molt importants que siguin aquestes autoritats als estats membres. I els que defensen l’estat de dret a Espanya no poden saltar-se l’estat de dret a Europa.

A més, El TJUE té primacia sobre altres tribunals, i les seves sentències han de ser considerades supremes i vinculants pels tribunals inferiors. En aquest cas concret, el Tribunal Suprem espanyol no és superior. Ha seguit un curs equivocat i ha estat modificat per un tribunal superior. No cal ni tan sols consultar els fiscals i altres actors sobre la sentència del TJUE, com ha fet; hauria de procedir sense demora, obeir i complir. Si no ho fa, implica que fa desaparèixer de l’estat de dret a Europa. I aquesta desobediència hauria de tenir, evidentment, conseqüències.

A més, és primordial la idea de que ha de prevaler la democràcia. En els arguments del seu veredicte, el TJCE ha afirmat clarament que no correspon als estats membres i a les seves autoritats decidir qui han de representar els votants; correspon als votants mateixos. Si Junqueras va ser escollit per més d’un milió de ciutadans, hauria de ser reconegut com a membre del Parlament Europeu (diputat europeu). El senyor Sassoli, actual president del Parlament Europeu, ho va deixar molt clar; aquesta decisió tan important de del TJUE s’ha d’aplicar. No hi ha excuses per a ignorar el sufragi universal.

El més important, cal respectar els drets polítics i civils. Els ciutadans tenen dret a ser representats per qualsevol que triïn. Els diputats electes tenen dret a representar els ciutadans, a la immunitat, a assistir a sessions, a expressar les seves opinions i idees sense censura i a moure’s lliurement en una Europa lliure. Això també s’aplica als eurodiputats Carles Puigdemont i Antoni Comín, expresident i exconseller de Catalunya respectivament, que es troben a l’exili i que han de prendre possessió del càrrec.

Cal protegir el concepte de ciutadania europea. Sigui quin sigui el seu origen, credo, sexe o idees, tots els ciutadans de la UE són iguals. No es poden discriminar, independentment de la posició de l’estat membre. La idea que existeix a alguns països de que “tenim el risc de que sorgeixin ‘altres Catalunyes’ al nostre estat” no justifica trepitjar milions de ciutadans. Afirmem clarament que els catalans som aclaparadorament proeuropeus i ‘Remainers’ (per fer servir el llenguatge ‘Brexit’). Negar-los la plena ciutadania inclinant-se davant dels euroescèptics del tot inconvenient políticament.

Per als partidaris de la UE, el Parlament Europeu és sobirà, ja que cap altra autoritat pot evitar que els diputats electes gaudeixin de la seva condició. És l’únic organisme que pot sol·licitar o executar una renúncia a la immunitat parlamentària. Els diputats només poden ser suspesos, com es va fer en el passat, després de la votació dels seus companys de diputat. En negar la capacitat dels estats membres de combatre amb les institucions de la UE més democràtiques, es reforça la sobirania europea.

Finalment, el cas demostra d’una manera molt punyent que no es tracta d’un assumpte domèstic dins del Regne d’Espanya. Una important institució europea ha demostrat que les autoritats espanyoles van superar el seu poder per atacar un líder català independentista. Podem sospitar que es tractava d’un esforç per castigar i venjar-se d’idees i accions polítiques que alguns voldrien suprimir.

Però, per molt que li agradi o no la idea d’una República catalana, Europa ha parlat ara amb veu alta. Els estats membres són responsables; han de respondre davant qualsevol abús i s’han de restaurar els valors fonamentals de la democràcia, dels drets humans i de la Unió Europea.

Junqueras ja ha fet més per una Europa lliure, justa, forta i unida que molts autoanomenats ‘europeístes’. Ara que s’atreveixin a anomenar-lo separatista.

Article publicat a ‘Euronews’ (09-01-2020)

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close