9 milions d’euros d’inversió a Sants-Montjuïc es decidiran per votació popular

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, explicant els pressupostos participatius als mitjans de comunicació del districte | Foto: Ràdio Hostafrancs

 

Fins a 9 milions d’euros del pressupost municipal el decidirà la ciutadania del districte de Sants-MontjuÏc, d’un total de 75 milions que l’Ajuntament de Barcelona sotmetrà a votació popular en el conjunt de la ciutat. Per primera vegada el consistori posa en marxa un procés de participació que culminarà el dia 7 de juny i que servirà per què els ciutadans decideixin de manera directa el 5% del total d’inversió ordinària prevista a la ciutat fins a l’any 2023. Hi podran votar totes les persones empadronades a la ciutat que siguin majors de 14 anys.

Els projectes presentats han de ser exclusivament per a inversions que no comportin despesa corrent. Per exemple hi tenen cabuda projectes de remodelació de carrers o espais públics o millora i ampliació d’equipaments públics ja existents, incloses les escoles. Per entrar en aquest programa de pressupostos participatius les propostes han de ser d’inversions que no superin els 2 milions d’euros i que no siguin inferiors als 50.000.

El calendari del procés participatiu és el següent:

1 – Debat i presentació de projectes del 3 de febrer al 27 de març

2 – Priorització. Cada projecte pot sumar suports per poder passar a la fase de concreció i votació. Del 20 al 30 d’abril

3 – Votació final. Del 26 de maig al 7 de juny.

S’hi podran presentar propostes, principalment, en els següents àmbits de treball:

  • La rehabilitació, reforma, ampliació o millora o dotació tecnològica d’equipaments públics i infraestructures, com centres cívics, casals de barri, centres educatius, biblioteques, ludoteques o instal·lacions esportives, entre altres.
  • Construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, com per exemple pistes esportives, punts verds o espais de joc infantils.
  • La reurbanització i millora dels espais públics.
  • Infraestructures i mobiliari urbà.
  • Aplicacions o infraestructura tecnològica.

Qualsevol persona, encara que no estigui empadronada al districte o a la ciutat, pot presentar la seva proposta o projecte d’inversió, que podrà costar entre 50.000 i dos milions d’euros. Es podrà fer a través de quatre canals:

  • la plataforma decidim.barcelona,
  • els punts de participació itinerants al carrer, amb el suport de persones dinamitzadores,
  • els debats presencials temàtics o de col·lectius
  • els òrgans ordinaris de participació.

En la fase de votació de les propostes poden participar totes les persones empadronades a Barcelona majors de 14 anys. Es vol afavorir la participació de joves a la presa de decisions de la ciutat. En la priorització dels projectes, els veïns i veïnes podran fer un màxim de 10 suports a diferents projectes del conjunt de la ciutat.

Un cop prioritzades les propostes per a cada districte, també es concretaran els projectes. Els promotors i els equips municipals treballaran en aquest procés de cocreació per tal de definir tots els aspectes tècnics, pressupost, costos i calendari d’execució. Només passaran a la fase de concreció els 30 projectes amb més suports de cada districte.

La fase de votació permetrà tenir el llistat de projectes a desenvolupar fins al 2023 al  districte. Els veïns i les veïnes podran votar per les propostes dl districte de residència i d’un altre districte de la ciutat. Acabat el procés participatiu es farà un retorn de totes les propostes i s’establirà una comissió de seguiment a cada districte.

En paral·lel ha començat també el termini perquè la ciutadania presenti propostes a incloure al Programa d’Actuació Municipal i de Districte (PAM-PAD). El PAM és el document que planifica l’activitat municipal per als propers anys i fixa les actuacions i projectes més significatius que es duran a terme durant el mandat. A diferència dels pressupostos participatius, aquest és un document acordat entre els grups municipals i la ciutadania, que pot presentar tantes propostes com vulgui (i no només d’inversions, sinó també de serveis i despesa corrent).

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close