Creu Coberta estrena amb èxit la mesura ‘Obrim carrers’

RÀDIO HOSTAFRANCS
Creu Coberta estrena amb èxit la mesura 'Obrim carrers'
/

 

“Primera prova superada”. Aquesta és la conclusió general després de la primera experiència als carrers de la Creu Coberta i de Sants, oberts als vianants i tancats als cotxes aquest primer dissabte del mes de marts. La mesura ‘Obrim carrers’ ha entrat en funcionament al barri d’Hostafrancs amb notable èxit per la participació de la ciutadania -sobretot veïns del barri- que des del primer moment s’han fet seu l’espai que habitualment ocupen cotxes, motos i autobusos. Al llarg de tot el carrer s’hi van fer activitats diverses organitzades directament o impulsades per l’Associació de Comerciants de Creu Coberta en col·laboració amb diverses entitats del barri.

Quan encara faltava més d’una hora per completar l’horari previst del tall de trànsit el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, valorava positivament la jornada. “Es veu molta gent i molta activitat. Crec que ha estat una bona idea començant dinamitzant el carrer”, afirmava el regidor davant els micròfons de Ràdio Hostafrancs, que va emetre durant tota la tarda un programa especial en directe des del carrer de la Creu Coberta. Serra va destacar l’experiència de les entitats d’Hostafrancs i de Sants organitzant activitats a l’espai públic.

També es mostrava satisfet el president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, Lluís Llanas. “Fa molts anys que ho demanàvem”, afirmava el representant de l’eix comercial que participava, al costat del regidor, en el programa especial de Ràdio Hostafrancs. Llanas posa l’accent en l’evolució futura de mesures com ‘Obrim carrers’ o limitar a 30 km/h la velocitat. “Per bé o per mal de la nostra generació se’n parlarà en el futur perquè actuar davant l’emergència climàtica és una necessitat i aquest és un primer acte de sensibilització de la gent”, va afirmar.

El president de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, Josep Ortiz, considera que ‘Obrim carrers’ ha estat una iniciativa “molt ben conduïda per l’Ajuntament per poder pacificar aquest carrer i que els comerciants també tinguin una mica d’espai donant més oportunitat als vianants a passejar i a entrar a comprar si volen”.

Porta oberta a pacificar Creu Coberta en un futur

Està per veure fins a quin punt el camí iniciat aquest 7 de març de 2020 tallant el carrer Creu Coberta al tràfic rodat pot derivar en una futura pacificació del carrer gran d’Hostafrancs. Amb els micròfons de Ràdio Hostafracs com a testimoni, el regidor Marc Serra, va deixar la porta oberta: “Si som capaços d’obrir els carrers a la ciutadania durant un cap de setmana al mes, per què no podem obrir-los tots els caps de setmana? I si som capaços de fer això, per què no podem, d’aquí a uns anys, de remodelar els carrers i pacificar-los”. En sentir aquestes paraules, el president i la gerent de l’eix comercial, Isabel Morell, es mostraven gairebé emocionats.

Activitats organitzades per entitats

Durant tota la tarda el carrer de la Creu Coberta es va omplir d’activitats pensades expressament per a ‘l’ocupació cívica’ de l’espai públic. A prop de la plaça d’Espanya, es va desplegar una zona ‘chillout’ amb gandules que van ser utilitzades, sobretot a primera hora quan encara lluïa el sol de la tarda.

A pocs metres de distància, alguns aficionats a la pintura participaven en el taller d’aquarel·la organitzat per MEXCAT, l’associació mexicano catalana que té la seva seu al número 8 del carrer Mir Geribert.

Les activitats infantils es concentraven en el tram que va des del carrer Béjar fins al Mercatd’Hostsfrancs. Se’n van encarregar nois i noies de l’Agrupament Escolta Montserrat Xavier i les responsables de l’escola de circ Colombina.

A prop de la seu del Districte va tenir lloc l’acte central de la jornada ‘Obrim carrers’ a Creu Coberta. Va ser la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones, impulsat de l’eix comercial. Van llegir aquesta declaració la directora de la Fundació Canpedró, Teresa Villoro, i per Joana Siscart, que durant 40 anys ha regentat un dels comerços històrics i sigulars del barri, la cistelleria Siscart. Precisament una ruta pel comerç històric d’Hostafrancs va ser una altra de les activitats de la tarda, conduïda per l’escriptor i periodista Albert Torras.

La jornada va servir també per portar a la pràctica una iniciativa destinada a facilitar el passejada de persones que pateixen discapacitat o mobilitat reduïda. El projecte s’anomena ‘En bici sense edat’ i els destinataris van ser, en aquest cas, ususaris de la residència Josep Miracle, ubicada a la plaça de Sants. Alguns d’aquests residents van poder sentir una sensació semblant a la que es té circulant en bicicleta gràcies a una mena de tricicles adaptats conduïts per voluntaris.

Una batucada va animar el carrer en diversos moments de la tarda.

El regidor del Districte de Sants-MontjuÏc, Marc Serra; la gerent de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, Isabel Morell, i el president de la mateixa entitat, Lluís Llanas | Foto: Associació de Comerciants de Creu Coberta
D’esquerra a dreta. Àngels Boix, consellera de Comerç del Districte de Sants-MontjuIc (PSC), Neus Munté, presidenta del Consell de Districte (JxC), i Lluís Llanas, president de l’eix Creu Coberta, visiten una de les botigues | Foto: Associació de Comerciants de Creu Coberta.
Les ‘gandules’ a prop de la plaça d’Espanya, una de les imatges singulars del 7 de març de 2020 al carrer Creu Coberta | Foto: Associació de Comerciants de Creu Coberta
D’esquerra a dreta: Marc Sebastià, de l’Agrupament Escolta i Guia Montserrat Xavier; Dídac Boza, director de Ràdio Hostafrancs, Mireia Jornada, directora de lleure i membre del mateix agrupament escolta, i Josep Ortiz, president de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs | Foto: Ràdio Hostafrancs
Foto: Associació de Comerciants de Creu Coberta
D’esquerra a dreta: Isabel Morell, gerent de l’Associació de Comercants de Creu Coberta; Dídac Boza, director de Ràdio Hostafrancs; Marc Serra, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, i Lluís Llanas, president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta | Foto: Ràdio Hostafrancs.
Foto: Ràdio Hostafrancs

 

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off