DÍDAC BOZA
Per què no ‘Plaça del Sol d’Hostafrancs’?

Article del director de Ràdio Hostafrancs

El rectangle obert que hi ha entre el carrers de Callao i de la Torre d’en Damians és l’espai que les autoritats municipals de la Barcelona de 1911 van decidir rebatejar amb el nom d’Herenni, sense que mai hagi quedat clar si ho van fer en honor al filòsof del segle V o en memòria un general romà del segle IV abans de Crist. A primers del segle XX es va considerar que la nova Barcelona que s’havia annexionat pobles del voltant, com la vila de Gràcia, o territoris veïns, com Hostafrancs, no podia tenir dues places amb el mateix nom. Algú va decidir que Gràcia es quedés amb la plaça del Sol, i Hostafrancs va haver d’assumir el nom d’Herenni en els sobres de correus, però sempre “Plaça del Sol” en el boca a boca dels veïns.

El nom no és, certament, el problema més urgent que s’ha de resoldre a la plaça. En aquest indret que explica una part important de la història d’Hostafrancs i que té molt a veure amb l’arrelament de població gitana al barri, s’ha de refer el pacte de convivència entre els que hi viuen i els que utilitzen l’espai públic. Fer compatible la vida tranquil·la a la qual tenen dret els veïns amb l’ús i el gaudi dels que troben a la plaça un lloc per al joc infantil o per la reunió social al voltant d’un centre de culte religiós. Tothom hi té dret. També tothom té el deure de respectar les normes de conviència, com a qualsevol altre punt de la ciutat.

S’ha de refer el pacte de convivència entre els que hi viuen i els que utilitzen l’espai públic.

Per començar, uns i altres necessiten dialogar i explicar-se. El govern del Districte té l’obligació d’impulsar aquest diàleg i d’arbitrar solucions per a la plaça Herenni. I part de la solució pot ser urbanística. Escoltant els que veuen i viuen la plaça d’una manera i de l’altra, com ha fet Ràdio Hostafrancs en les últimes setmanes, apareix un punt de coincidència: canviar la configuració de l’espai podria ajudar. L’Associació de Veïns d’Hostafrancs treballa per definir una proposta en aquest sentit amb la idea presentar-la com a projecte en el procés de pressupostos participatius.

L’objectiu va més enllà d’una obra de reurbanització. Es tracta de refer la comunitat plural i diversa que potser s’ha perdut en la memòria de dècades i generacions passades. Cal recuperar l’esperit d’una plaça que durant dècades va fer de la diversitat la seva senya d’identitat.

Llavors sí que, simbòlicament, el nom també hi ajudaria. A qui correspongui de l’Ajuntament de Barcelona: pensin en una remodelació que els veïns i usuaris de la plaça desitgen i imaginin la reinauguració de la plaça renovada amb el nom de ‘Plaça del Sol d’Hostafrancs’. Per què no?

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

open
play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off
open