MARC SERRA
Carta del regidor a les entitats i veïns de Sants-Montjuïc

Benvolguts veïns i veïnes,

Ara fa dues setmanes que us escrivia un correu per agrair-vos, entre d’altres coses, el vostre compromís i la vostra solidaritat en aturar l’activitat i ajudar a desaccelerar la ciutat. Era un moment molt important en què acabava d’entrar en vigor l’estat d’alarma i tots havíem de fer un gir en la nostra rutina tot alterant l’activitat laboral, familiar i social. Dues setmanes després, vull tornar a fer un reconeixement a l’enorme esforç que ens suposa a tothom complir amb les mesures de prevenció. I felicitar-nos perquè sembla que el bon desenvolupament d’aquestes mesures ja comença a donar resultats.

Vivim dies d’enorme incertesa. Encara és aviat per saber quant de temps haurem de continuar confinats i, sobretot, de quina manera podrem recuperar la nostra desitjada vida social. Però el que sabem del cert és que estem fent el que toca per salvar vides: el nombre de contagis i de morts s’està estabilitzant o fins i tot reduint, però cal un esforç més per superar la crisi sanitària tot evitant el col·lapse del sistema de salut.

Amb aquest horitzó temporal incert, m’he proposat escriure-us cada setmana per tal de mantenir el contacte amb vosaltres i tenir-vos al corrent d’algunes informacions sobre el Districte que em sembla important que conegueu en aquests moments tan difícils.

A mesura que va avançant la pandèmia, cada cop coneixem més persones properes que estan malaltes, potser algunes greus i, fins i tot, algunes s’hi han deixat la vida. Vull donar-vos el condol a qui hagueu perdut una persona propera a conseqüència de la Covid-19 o per qualsevol altra raó. Som conscients també que el comiat dels nostres éssers estimats s’ha vist afectat per l’emergència sanitària actual, i això és avui una de les coses més dures i difícils de gestionar.

Encara és aviat per saber quant de temps haurem de continuar confinats i, sobretot, de quina manera podrem recuperar la nostra desitjada vida social. Però el que sabem del cert és que estem fent el que toca per salvar vides

Com us deia en la carta anterior, els treballadors i treballadores municipals i l’equip polític seguim treballant fent seguiment dels serveis actius i les problemàtiques que van sorgint cada dia, que no són poques. Us adjunto un Informe de govern que vàrem presentar dijous passat al Consell de Districte de Sants-Montjuic on s’explica les principals mesures que hem desenvolupat des de l’inici de l’estat d’alarma al districte i al conjunt de la ciutat. Som conscients que no arribem a tot arreu, però us asseguro que hi voldríem arribar. En alguns casos també estem assumint les responsabilitats d’altres administracions menys presents.

Aprofito aquesta Carta per compartir-vos algunes de les actuacions per fer front a l’emergència sanitària que crec que són més destacades. En primer lloc, amb el projecte de pavellons Salut, l’Ajuntament ha transformat quatre espais per ampliar i descongestionar els quatre grans hospitals de la ciutat. En el cas del nostre districte, l’Hotel Catalonia Plaza, com a espai vinculat a l’Hospital Clínic, acull ja 300 llits hospitalaris. A banda, s’està estudiant la ubicació de dos equipaments més al districte que han de permetre ampliar el nombre de llits disponibles al Districte fins a més de 1000 i que estarien vinculats també a l’Hospital Clínic.

D’altra banda, també estem treballant intensament per garantir que els veïns i veïnes més vulnerables puguin confinar-se de la manera més digne possible. Hem obert diversos equipaments per ampliar les 2.200 places que ja existien a Barcelona per a persones sense llar. Al districte, hem aprofitat els pavellons de la Fira de Barcelona a Montjuic per habilitar-hi dos grans equipaments, amb 6.000 metres quadrats que a dia d’avui ja acullen 450 persones. A banda, s’ha arribat a un acord per mobilitzar 200 apartaments turístics, que ara estaven buits, per poder-hi allotjar també persones en situació de vulnerabilitat, com dones que han patit violència masclista o famílies sense recurs habitacional. A aquests recursos hi hem sumat també dos nous punts de distribució d’alimentació des dels quals es reparteixen 1.000 àpats cada dia, un dels quals és al districte, a l’edifici del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) del carrer de Tarragona, 141.

Les darreres setmanes també ens ha ocupat i preocupat molt la situació de les residències de gent gran. Els primers dies de la crisi sanitària vaig poder parlar amb les direccions de totes les residències de gent gran del districte, així com amb familiars i treballadors i treballadores, i em van fer arribar les necessitats en recursos, personal i material sanitari. Vàrem traslladar aquestes necessitats de forma immediata a la Generalitat de Catalunya, però a dia d’avui moltes encara segueixen desateses. Per aquest motiu, hem posat tots els recursos municipals a disposició de la Generalitat perquè puguin intensificar-se les intervencions a les residències de gent gran. En només una setmana hem fet una vintena de desinfeccions coordinades amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i estem ja començant els primers trasllats per aïllar els residents que tenen Covid-19 dels que no en tenen, i així evitar que es propagui encara més el contagi.

Per acabar, vull compartir amb vosaltres una notícia que ens fa molta il·lusió i ens omple d’esperança. Aquests dies hem vist com la ciutadania treia el millor de si mateix. Veïns i veïnes que comparteixen iniciatives culturals, educatives o esportives en obert a les xarxes, s’organitzen per anar a fer la compra de la gent gran, però també d’altres que s’han posat a fabricar material sanitari. Un exemple n’és el Punt Multimèdia de Sants-Montjuïc, que s’ha convertit per uns dies en una petita indústria de producció de màscares protectores. Aprofitant les sis impressores en 3D, des del Punt Multimèdia de la Casa del Mig i de forma coordinada amb els ateneus de fabricació de la ciutat es produeixen cada dia desenes de mascaretes que són donades als que més les necessiten. Les primeres, les vam lliurar al menjador de Canpedró i a l’ONG Gra de Blat, que aquests dies han redoblat la seva activitat per garantir l’alimentació de les persones més vulnerables. També n’estem fent arribar a treballadors i treballadores de les residències de gent gran, que tenien dèficits de material de protecció.

Us recordo que des de les nostres xarxes estem actualitzant informació constantment. Aquests dies és especialment important informar-se a través dels canals oficials de les administracions, i evitar la difusió de notícies no contrastades o possiblement falses.

Vull acabar agraint-vos l’enorme exercici de responsabilitat ciutadana d’aquests dies i demanant-vos un darrer esforç. Cal que seguim quedant-nos a casa, complint amb les indicacions d’higiene i cuidant de les persones més vulnerables davant del virus. Desitjant que ben aviat aconseguim frenar la corba de contagis, superar aquesta pandèmia i seguir treballant per mitigar els efectes socials i econòmics d’aquesta crisi.

Una abraçada,

 

 

Marc Serra Solé

Regidor de Sants-Montjuïc

 

Barcelona, 7 d’abril de 2020

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close