▶ TERESA VILLORO, directora de Canpedró
“El departament d’Afers Socials i Famílies estava desaparegut”

Per l’emergència del coronavirus, actualment la directora de la fundació Canpedró gestiona el centre de serveis socials amb les úniques ajudes d’una cuinera i una persona encarregada de la neteja | Fotografia: Xavi Herrero (xaviherrero.com)

ÀUDIO DE L’ENTREVISTA COMPLETA

[download id=”26385″]

Teresa Villoro, directora de la Fundació Canpedró, que gestiona el centre de serveis i menjador social del carrer Sant Crist i una residència de gent gran a Montesquiu (Osona) critica la forma que que s’ha gestionat fins ara la crisi del virus Covid-19 als centres destinats a persones d’edat avançada. En declaracions a Ràdio Hostafrancs Villoro creu que el control de les residències per part del Departament de Salut s’hauria d’haver decidit des de l’inici de la pandèmia. La directora de Canpedró afirma que “el departament d’Afers Socials i Famílies estava desaparegut”.

A la residència de Montesquiu, depenent de la fundació hi viuen 25 persones. De la plantilla de personal del centre, formada per una quinzena de persones, la meitat ha hagut d’agafar la baixa. Teresa Villoro assegura que els elements de protecció a la residència han estat inexistents. “No hem tingut material, ni proves. Ens han ignorat”, assegura. Villoro explica que bona part de les pantalles protectores fabricades al Punt Multimèdia de la Casa del Mig i que el Districte de Sants-Montjuïc va fer arribar al centre social del carrer Sant Crist, les van enviar a la residència de Montesquiu.

De fet, al menjador social de Sants-Hostafrancs només en calien molt poques proteccions ja que, actualment, com a conseqüència del confinament, només hi treballen tres persones: la mateixa Teresa que s’encarrega de l’atenció personal als usuaris, la cuinera, i una persona encarregada de la neteja i desinfecció de les instal·lacions. Canpedró ha prescindit temporalment dels voluntaris com a mesura de prevenció. “Ha estat una decisió que hem pres per no posar en risc la salut de ningú -explica Teresa Villoro- En el moment que vam tancar el menjador el vam tancar per als voluntaris i pel personal, per a tothom excepte per als usuaris. La gent s’ha adreçat a nosaltres per voler-nos ajudar però volgut respectar el confinament i no posar en risc a ningú”.

El centre Canpedró ha adaptat la seva atenció social a les condicions del confinament. Ara prepara carmanyoles de menjar que els usuaris van a buscar a la seu del carrer Sant Crist número 13 tres cops per setmana. Això permet a Teresa Villoro, que és infermera, monitoritzar regularment l’estat de salut i anímic dels usuaris. “Moltes d’aquestes persones estan soles, són grans i tenen por”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close