ARTICLE CONJUNT
El despropòsit de Javier Zaragoza

Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Sánchez

Les societats civilitzades s’han dotat d’uns meravellosos instruments per a la protecció dels seus ciutadans i de el propi sistema democràtic: els drets humans. Donar valor a aquests drets mai no és un disbarat. Mai. Una altra cosa és quan es confon política i legalitat o desitjos ideològics amb ordenament jurídic, que és el que li passa a el fiscal Javier Zaragoza i que plasma en un article titulat ‘El disbarat judicial belga’ que sí que és un autèntic despropòsit.

Sembla curiós, o no, que, a la Fiscalia i la judicatura, tot i parlar tant de la llei, s’oblidin sempre de defensar els drets fonamentals. No sembla molt exemplar fer política des del sistema judicial, ni convertir les normes en un simple instrument per aconseguir fins polítics. Afortunadament, a Europa això no funciona així.

La veritat és que Zaragoza no és qui per donar lliçons a ningú sobre respecte a les normes ni sobre la correcta aplicació de el dret. Tots nosaltres patim la seva retorçada interpretació de el dret que l’ha portat a extrems tals com violar la immunitat de molts de nosaltres i incomplir obertament les normes legals vigents.

Del seu article sí que hi ha coses que queden clares: la seva maldestre concepció de “tot és ETA” que li contamina qualsevol valoració. El fiscal, de forma intencionada, utilitza una de les fal·làcies argumentals habituals entre part de la Fiscalia i la judicatura espanyoles. La introducció d’ETA en l’equació és una fórmula de contaminació de l’enemic, ja que d’això es tracta, quan s’aplica el “dret penal de l’enemic”: de despersonalitzar a l’adversari polític. I això desacredita completament la seva posició ja des de l’inici. Encara que es crea les seves pròpies fal·làcies, hauria d’haver entès ja què representem i quins valors defensem els que signem aquest article: la defensa de la llibertat i la democràcia que ens ha portat, paradoxalment, a presó i a l’exili.

Però és evident que la justícia belga no s’ha equivocat en el cas de Lluís Puig, com tampoc ho ha fet l’alemanya en el de Puigdemont ni l’europea en els casos de Junqueras, Puigdemont i Comín. Els que s’equivoquen -i molt- són els que vénen arrossegant a l’Estat espanyol, i al seu sistema judicial, cap a un desprestigi incompatible amb la presumpció democràtica en la qual es tracten d’emparar.

La defensa de la llibertat i la democràcia ens ha portat, paradoxalment, a presó i a l’exili

En realitat, sembla que Zaragoza, que és part de la cúpula fiscal de Tribunal Suprem, considera que la sentència que ha condemnat a molts de nosaltres no és vàlida perquè, per a ell, els fets sí van produir efectes fora de Catalunya, cosa que la sentència nega, i, a més, que es va tractar, també, de “corrupteles de l’ús de fons públics amb fins delictius i per finançar el cop d’Estat que s’estava gestant en aquells moments”, que és una cosa que tampoc diu la sentència.

En el judici de l’Procés, tots vam veure que Zaragoza s’instal·lava en una realitat paral·lela, però en el seu article de dilluns passat simplement menteix i un exemple clar d’això és quan afirma, respecte de el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, que es tracta d ‘ “un grup d’experts contractats ad hoc per les defenses”. No, són experts independents i designats pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Sospitosament, el fiscal omet ressenyar en el seu article que Espanya va ser part i es va defensar en aquest procediment, la qual cosa significa un reconeixement inequívoc de la competència de el Grup de Treball. També s’oblida d’esmentar que el Tribunal Europeu de Drets Humans (assumpte Peraldi) ha reconegut el ple valor de les decisions de el Grup de Treball en qüestió. I, com no, tampoc recorda, que el mateix Tribunal Suprem espanyol sostenia el 2018, a propòsit d’un comitè similar de la Nacions Unides sobre Discriminació, que aquestes decisions internacionals són vinculants per als tribunals espanyols.

La realitat és que la justícia belga simplement s’ha limitat a complir les normes de la Unió i la interpretació més correcta que d’aquestes normes ha anat donant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en diferents sentències, com aquelles de desembre passat a partir de l’ cas Junqueras que tan malament s’han assegut als que, com vostè, vénen donant l’autèntic cop d’Estat que alguns patim.

De tot el que el fiscal ha dit en el seu article, de què desconeixem si compta o no amb el suport dels seus superiors, hi ha dues coses preocupants: la primera, que “és molt probable que el TEDH acabi condemnant-novament per violar el deure de cooperació “, i la segona, que” aquests petits contratemps no van a impedir que la justícia espanyola segueixi aplicant les lleis “.

La Fiscalia, tot i parlar tant de la llei, s’oblida de defensar els drets fonamentals

Respecte de la possible intervenció de l’TEDH, en el cas del nostre company Lluís Puig, és evident que això només podria succeir de la mà de Vox i, per això, no deixa de ser preocupant que un fiscal estigui avançant una actuació amb ia través de una organització privada concreta. Respecte a seguir aplicant les lleis, entenem que es refereix a la interpretació antidemocràtica que vostè ve impulsant i defensant, perquè, si d’aplicar la llei es tractés, cap de nosaltres estaria a la presó ni a l’exili.

En qualsevol cas, és vostè qui desprestigia la justícia espanyola fent un ús abusiu de el dret i dels mecanismes de cooperació entre estats i, com s’està demostrant actualment en matèria penitenciària, a l’modificar les normes competencials i vulnerant de nou el nostre dret a jutge predeterminat per llei. En definitiva, vostè té les seves idees polítiques, evidentment, però encarna, o hauria de fer-ho, a una institució sotmesa a el deure de neutralitat política. Actuï d’acord amb aquesta neutralitat, la democràcia espanyola l’hi agrairà.


Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Sánchez

(Article conjunt publicat a ‘La Vanguardia’ l’1 de setembre de 2020)

 

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

open

EN DIRECTE

play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS
volume_down
volume_up
volume_off

 

open