Acord Ajuntament-ADIF per ampliar l’estació de Sants i reformar la plaça dels Països Catalans

Desapareixerà el doble vial que ara separa la plaça i l'estació i segons la tinenta d'alcaldia Janet Sanz “s'intentarà que la plaça sigui el menys dura possible”

RÀDIO HOSTAFRANCS
RÀDIO HOSTAFRANCS
Acord Ajuntament-ADIF per ampliar l'estació de Sants i reformar la plaça dels Països Catalans
/

L’Ajuntament de Barcelona i Adif, l’organisme de l’Estat que gestiona les infraestructures ferroviàries, han arribat a un acord per ampliar el vestíbul de l’estació de Sants i reordenar tot l’espai al voltant de la terminal de trens, el que implicarà també fer obres a la plaça dels Països Catalans. Ho ha anunciat aquest dilluns la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, en roda de premsa. La regidora ha assegurat que la voluntat de l’Ajuntament és “restituir” la plaça, un espai deteriorat en els darrers anys i que ha patit moltes alteracions per les diferents obres vinculades al trànsit ferroviari per l’estació de Sants.

Segons la reforma que ha descrit la tinenta d’alcaldia l’estació de Sants guanyarà com a espai de vestíbul l’actual esplanada a l’aire lliure que hi ha en el cantó orientat cap al carrer de Tarragona. S’eliminaran els vials actuals que fan servir els taxi i la idea de l’Ajuntament és que aquesta mobilitat passi al subsol, accedint pel sector més proper al parc de l’Espanya Industrial.

Aquesta actuació, juntament amb la reforma de la plaça dels Països Catalans constituirà la primera fase d’una transformació que, segons la responsable municipal, anirà més enllà. L’actual estació d’autobusos situada al costat de la terminal ferroviària, pel cantó del barri de Sants, desapareixerà, perquè l’Ajuntament vol que hi hagi una nova terminal d’autobusos a la plaça Espanya.

Per a aquest projecte de nova estació d’autobusos, Janet Sanz, ha dit que encara no hi ha calendari. Ha explicat, en tot cas, que quan la terminal d’autobusos estigui a la plaça Espanya, l’espai que ara ocupen els autobusos de llarg recorregut deixarà de tenir aquest ús. Serà substituït per una parada al carrer de Tarragona, per permetre la connexió intermodal amb els trens.

Una plaça “el menys dura possible”

Sanz ha explicat que, a partir d’ara, obre un procés de participació amb les entitats veïnals d’Hostafrancs i de Sants per concretar com ha de ser la nova plaça dels Països Catalans. “S’intentarà que sigui el menys dura possible”, ha respòs la responsable municipal d’urbanisme a preguntes d’un periodista. L’Ajuntament -segons ha explicat Sanz- vol respectar l’esperit amb el qual els arquitectes Helio Piñón i Albert Vilaplana van dissenyar aquest espai, però també vol que tingui un ús cívic i comunitari. La regidora diu que s’intentarà posar-hi vegetació, però ha advertit que no és fàcil donat els usos del subsòl.

Aquest mateix dimarts, 26 de gener el Districte de Sants-Montjuïc obre un procés participatiu amb una reunió virtual a la qual s’ha convocat entitats dels barris que envolten l’estació de Sants i la plaça dels Països Catalans.

La plaça dels Països Catalans va ser inaugurada el juny de 1983. L’any 1984 l’espai va rebre un premi FAD, atorgat per l’Associació ArquinFAD  del Foment de les Arts i del Disseny. Des dels anys 90 aquest espai ha quedat molt deteriorat, no l’utilitzen els veïns ni d’Hostafrancs ni de Sants i el seu ús s’ha limitat a ser una de les pistes improvisades preferides pels skaters, que hi van des d’altres punts de la ciutat.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *