La comunitat skater es mobilitza per la reforma de la plaça dels Països Catalans

L’associació Sants4ever ha aconseguit més de 2.500 firmes per preservar la plaça com a icona de l’skateboarding

RÀDIO HOSTAFRANCS
RÀDIO HOSTAFRANCS
La comunitat skater es mobilitza per la reforma de la plaça dels Països Catalans
/
Membres de l’associació Sants 4 ever | Foto: @david_susko

La reforma dels voltants de l’estació de Sants ja és quasi una realitat. L’Ajuntament de Barcelona i l’empresa ferroviària Adif han signat un conveni i esperen concretar un projecte d’obres abans que acabi l’any. Aquestes obres impliquen una ampliació de l’edifici de l’estació de Sants, que guanyarà 40 metres cap a la plaça dels Països Catalans, així com una reforma de l’entorn. Això ha fet alçar la veu de l’associació Sants4ever, un col·lectiu de patinadors que no vol perdre el seu espai en aquesta plaça, que representa un punt de trobada de skaters de tota la ciutat. Per defensar-ho han fet una recollida de firmes via online, on ja n’han aconseguit més de 2.500.

La particularitat de la reforma d’aquesta plaça és que el plànol original no es pot modificar completament perquè els seus dissenyadors, Albert Viaplana i Helio Piñón, van guanyar un premi FAD l’any 1984. Això agrada a la comunitat skater, que vol mantenir el disseny de la plaça i fer-lo compatible amb l’skateboarding. Marc Lozano Cantillo, president de Sants 4 ever, explica que el projecte de l’associació va més enllà de mantenir l’espai dels patinadors dins la plaça, ja que el que volen és construir un projecte comú amb les altres entitats del barri on “somiar quin és l’ús que li volem donar entre tots”.

La reforma de la plaça compta amb un procés participatiu organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en el qual els veïns i veïnes i les entitats de la ciutat poden expressar les seves demandes sobre com volen que sigui aquesta nova plaça. L’associació Sants4ever ha volgut dir la seva en aquest procés i, com a entitat, ja s’han reunit amb el districte per expressar les seves inquietuds. Marc Lozano es mostra optimista amb aquesta trobada, ja que des del districte han valorat positivament la seva intervenció i remarca que un dels objectius com a associació és iniciar el diàleg amb les altres entitats del barri. Un dels temes de debat és l’ús de l’espai públic per part de la ciutadania, usualment concebut només com un lloc de pas.

L’espai públic està fet només per un sol ús, o com a éssers humans tenim diferents capacitats i els espais haurien d’estar adaptats a aquestes? Per Marc Lozano, s’han de crear “espais polivalents d’usos múltiples on hi hagi convivència entre els diferents usuaris de l’espai, per així millorar el teixit social del barri”.

Barcelona és una de les capitals mundials de l’skateboarding des dels anys 90, però no precisament pels skateparks. Els patinadors busquen espais amples amb bancs o plataformes dures per poder practicar aquest esport, com per exemple la Plaça Universitat, el Parc de les Tres Xemeneies o la mateixa Plaça dels Països Catalans.

El president de Sants4ever reclama la integració dels skaters dins la vida de la ciutat, ja que els skateparks estan construïts en espais aïllats i no s’adapten a la necessitats de tota la comunitat skater. Amb aquesta recollida de firmes, l’Assocació Sants4ever vol preservar la Plaça dels Països Catalans com a icona de l’skateboarding, així com iniciar la relació amb l’Ajuntament les diferents entitats del barri.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE