play_circle_filled
pause_circle_filled
EN DIRECTE
volume_down
volume_up
volume_off

El MNAC exposarà part de les obres del llegat Muñoz Ramonet

L'Ajuntament vol que la col·lecció artística que l'empresari va deixar a la ciutat es pugui visitar abans que acabi aquest mandat municipal

RÀDIO HOSTAFRANCS
RÀDIO HOSTAFRANCS
El MNAC exposarà part de les obres del llegat Muñoz Ramonet
/

Una part de la col·lecció artística que l’industrial Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona s’exposarà de forma pemanent al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Montjuïc, segons ha avançat el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats. El responsable municipal creu que l’Ajuntament podrà culminar el procés de recuperació de les obres del llegat de Muñoz Ramonet i posar en marxa una primera exposició abans que s’acabi el mandat municipal.

La col·lecció de pintures que Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou obres signades pel Greco, Goya, Paret y Alcázar, Pantoja de la Cruz, Fortuny, Anglada Camarasa, Zurbarán, Gainsborough, Claude Monet, Tiziano, Rembrandt i Murillo, entre d’altres.

El MNAC seria una de les seus de les obres pictòriques adquirides en el seu moment per Muñoz Ramonet. El tinent d’alcaldia de Cultura considera que el museu nacional garanteix la salvaguarda i el manteniment de les peces. Però bona part de la col·lecció quedarà exposada a l’edifici central de la residència de l’industrial i tèxtil català, al número 282 del carrer de Muntaner, que l’Ajuntament convertirà en un centre de cultura, art i ciència. L’objectiu és que abans que acabi el present mandat municipal la ciutadania de Barcelona pugui visitar una important col·lecció d’art que és propietat de la ciutat.

La família tenia amagades les obres

Ara fa una mica més d’un any, la Guàrdia Civil va efectuar diversos registres a Madrid i Barcelona en domicilis i empreses en les quals la família de Muñoz Ramonet amagava gran part de la col·lecció d’art que l’industrial va deixar en herència a Barcelona l’any 1991. L’Ajuntament ha hagut de reclamar a través dels tribunals la recepció d’una herència a favor de la ciutat que les filles de Julio Muñoz Ramonet es van negar a executar.

Una fortuna feta sota el paraigua del franquisme

Durant la guerra civil els pares de Julio Muñoz Ramonet van fugir cap al bàndol franquista i es van establir a Sant Sebastià. Ell va passar els inicis de la guerra a Barcelona i va actuar com a agent dels serves d’espionatge franquistes. Després de la guerra la família Muñoz Ramonet va retornar a Catalunya i es va aprofitar de les bones relacions que tenía amb el règim militar per enriquir-se a través de l’explotació del cotó controlada per l’Estat. Van gestionar, entre d’altres indústries i negocis, la fàbrica de Can Batlló, a la Bordeta.

 

L’empresari Julio Muñoz Ramonet (1916-1991)

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

open

EN DIRECTE

play_circle_filled
pause_circle_filled
RÀDIO HOSTAFRANCS
volume_down
volume_up
volume_off