Mor Josep Maria Francino, referent de la ràdio a Catalunya

Va ser un dels impulsors de les emissores de la Generalitat, dirigint la primera etapa Catalunya Ràdio i va estar al capdavant també de Ràdio 4, COMRàdio i Ràdio Terrassa. Era col·laborador del programa 'Fes ta festa' que emet Ràdio Hostafrancs

Aquest dimecres ha mort als 74 anys el periodista i músic Josep Maria Francino i Arenillas a causa de la Covid-19. Nascut el 1947 a Terrassa, Francino va tenir una llarga i prolífica trajectòria en el món radiofònic, on va ser un dels primers directors de Catalunya Ràdio i va impulsar nombroses emissores. Tot i estar jubilat, Francino, “el Xino”, es mantenia connectat amb el món de la música i de la ràdio. Era col·laborador del programa ‘Fes ta festa”, dirigit per Jesús Ventura, que s’emet cada setmana a través de Ràdio Hostafrancs entre una vintena d’emissores locals i plataformes digitals.

Josep Maria Francino va iniciar la seva trajectòria professional en el sector a Ràdio Terrassa (1968-1983), on entre d’altres va ser sotsdirector, cap de programes i director adjunt. En paral·lel, va ser el creador de l’emissora musical Ràdio Club 25, on va exercir de director i cap de programes en els seus inicis (1979-1983).

Posteriorment, Francino va treballar en la posada en marxa de les emissores de la Generalitat com a director adjunt del projecte, i va ser director en els inicis de Catalunya Ràdio i de Ràdio Associació de Catalunya (1983-1984).

Després va ser director de Ràdio Olot (1984-1988) i va treballar en la posada en marxa de diferents projectes radiofònics locals: Ràdio Besalú (1987), Ràdio Sant Joan (1989-1990), Ràdio La Vall (1990), Ràdio Banyoles (1990) i Ràdio Begur (1990).

La seva trajectòria va continuar com a director de RNE a Girona (1990-1991), director del servei de programes de RNE a Catalunya (1991-1997) i director del servei de programes a Ràdio 4 durant les Olimpíades de Barcelona (1992).

Josep Maria Francino va cloure la seva vida laboral a COMRàdio, on va ser cap de programes i sotsdirector-cap de continguts (1997-2007).

Després de jubilar-se, va seguir col·laborant en diversos programes radiofònics musicals, com el Cocodril Club d’Albert Malla, a més de continuar actiu com a músic.

Francino va rebre el Micròfon d’Or de Ràdio Terrassa (2005) per la seva tasca a l’emissora durant 14 anys, i una menció d’honor als Premis Ràdio Associació de Catalunya (2009).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats