Cercant el consens sobre la millora del parc de l’Espanya Industrial

La sessió participativa d'aquest dimecres, amb veïnat i entitats, ha acostat posicions sobre la distribució d'espais i d'usos

NOTÍCIES
NOTÍCIES
Cercant el consens sobre la millora del parc de l'Espanya Industrial
/
Foto: Jaume Gaixas

ÀUDIO | ESCOLTA LA NOTÍCIA

play_circle_filled
pause_circle_filled
Ràdio Hostafrancs
volume_down
volume_up
volume_off

L’avanprojecte per a la millora del Parc de l’Espanya Industrial va prenent forma a partir de les aportacions de veïns i usuaris d’una de les zones verdes de Barcelona utilitzada per més ciutadans i amb més diversitat d’usos. El disseny definitiu de com serà el parc renovat encara no està tancat, però el procés per definir-ne els detalls ha avançat aquest dimecres gràcies a una sessió convocada pel Districte de Sants-Montjuïc i en la qual han participat unes quaranta persones, entre representants de diverses entitats i veïns de l’entorn. Després d’una explicació del treball previ de base elaborat per un equip d’arquitectes municipals, els participants, distribuïts en tres grups diferents, han recorregut les zones del parc on es vol actuar i tècnics del Districte han recollit les seves aportacions i comentaris sobre el terreny.

En la sessió participativa d’aquest dimecres s’han implicat directament el regidor del Districte, Marc Serra, i la gerent, Aida Guillén. També hi han pres part, entre d’altres, representants de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, de l’associació de Comerciants Creu Coberta, de la Federació d’Hostafrancs, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Udols (associació pel benestar del gos urbà), el conseller del barri d’Hostafrancs, Jaume Gaixas, i els consellers de Districte Pepe Pérez Calvo (ERC), Georgina Lázaro i Neus De Haro (Junts per Catalunya).

Més a prop de l’entesa sobre la zona per a gossos

El debat entre veïns i entitats ha servit per constatar posicions a vegades molt confrontades però també per trobar punts de coincidència. La zona d’esbarjo per a gossos, que l’estudi previ dels tècnics municipals suggereix ampliar fins a uns 600 m2, és un dels elements que genera més debat. Les entitats defensores del benestar animal i representants de les famílies amb gossos, voldrien el doble d’espai. Una part del veïnat, en canvi, preferiria dedicar-hi menys superfície. Uns i altres han coincidit, això sí, en proposar una ubicació de la zona de gossos diferent a la que proposava inicialment el document tècnic. Estan d’acord en allunyar l’espai destinat als animals del llac i col·locar-lo a una zona amb més densitat d’arbres, just al peu de les grades que porten al Poliesportiu de l’Espanya Industrial. Els tècnics del Districte han pres bona nota d’aquest punt de coincidència.

Ampliació de la zona de jocs infantils

La proposta inicial preveu guanyar espai per a l’àrea de jocs infantils ubicada a la zona més propera al carrer Muntadas. Ampliar l’àrea lúdica per a nens i nenes no genera cap controvèrsia. Aquest espai, segons el dibuix dels tècnics municipals, podria acostar-se als 900 m2. L’ampliació s’aconseguiria reubicant les taules de ping pong.

Zona de cal·listènia

L’actual zona de gossos, molt petita i poc utilitzada, podria passar a acollir una nova zona de casl·listènia, un espai per a l’exercici físic de les persones que ocuparia, segons la proposta inicial, uns 170m2.

Frontó, cinema a la fresca o les dues coses

Una de les idees dels arquitectes municipals afecta l’espai actualment es dedica al frontó, aprofitant una de les parets laterals de la Casa del Mig. Els tècnics suggereixen que podria ser un espai destinat a activitats diverses a l’aire lliure, com projeccions de cinema a la fresca durant l’estiu, si es pintava de blanc la paret del frontó.. Alguns dels participants han defensat la continuïtat del frontó i altres apuntaven que els dos usos són compatibles si, en comptes de paret blanca s’utilitza una pantalla ocasional per a les projeccions de cinema a la fresca.

Consens sobre el tancament del ‘cargol’

El tancament de l’estructura helicoïdal ubicada a un dels extrems del parc i coneguda com el “cargol” compta amb un consens ampli. Els participants veuen de bon ull la proposta municipal de deixar aquest accés exclusivament per a ús dels serveis municipals que s’han d’encarregar de la neteja i el manteniment del parc. S’evitaran d’aquesta manera alguns dels problemes endèmics d’aquest espai: la seva utilització freqüent com a urinari o com a lloc de pernoctació. Per compensar el tancament d’aquest accès la proposta preveu construir un pont passarel·la des del carrer de Premià. La idea és ben vista per veïnat i entitats que demanen, això sí, que es reforci l’enllumenat en aquell sector del parc.

Font: Ajuntament de Barcelona

El Districte encara dona algunes setmanes de temps per recollir suggeriments sobre com ordenar els diferents elements del parc. La previsió és que l’avantprojecte estigui tancat a finals del mes de març. Després s’haurà de redactar un projecte executiu i licitar les obres. L’Ajuntament vol que abans que s’acabi 2022 comencin els treballs, que poden durar fins a tot un any. Això farà que, amb tota probabilitat, el parc de l’Espanya Industrial estarà encara en obres el mes de maig de 2023 durant el procés de les pròximes eleccions municipals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats