Cartells electorals a mig definir, un any abans de les municipals

Ada Colau encara ha d'anunciar si opta o no a la reeleció. Maragall i Collboni són candidats segurs. Junts ha de triar després de la marxa d'Artadi. El PP ja no compta amb Bou

Un any abans de les eleccions municipals l’alineació de candidatures a l’Ajuntament de Barcelona està encara molt incompleta. Arribats gairebé a la meitat del mes de maig, només es poden donar per segures les candidatures a l’alcaldia d’ERC per part d’Ernest Maragall i del PSC per Jaume Collboni. Tant els republicans com els socialistes encara han de completar els procesos interns per a l’elecció de candidat, però ni en un cas ni en l’altre no han sortit possibles candidats o candidates alternatius. Una de les grans incògnites, en aquests moments, és si Ada Colau, intentarà un tercer mandat com a candidata de Barcelona En Comú. L’alcaldessa ha de desvetllar encara què vol fer davant la propera cita electoral municipal. Junts per Catalunya, que era la formació que ja havia fet aquest procés i havia escollit Elsa Artadi, es troba ara pendent de buscar un altre candidat o candidata, després de la renúncia a la política anunciada per Artadi fa pocs dies.

En l’àmbit de la dreta espanyolista, la regidora Luz Guilarte, de Ciutadans, s’ha posicionat per ser la candidata de la formació taronja en els comicis del 28 de maig de 2023. Pel que fa al Partit Popular, a hores d’ara no se sap qui encapçalarà la llista però es dona per segur que l’actual regidor Josep Bou no repetirà. Està per veure que passa amb el partit Valents, un dels bocins en els quals es va disgregar l’operació liderada Manuel Valls el 2019. En l’altre extrem dels posicionaments polítics, la CUP aspira a recuperar presència a l’Ajuntament de Barcelona i també ha de decidir qui integrarà la seva candidatura.

Ernest Maragall, únic candidat a les primàries d’ERC

El dia 27 de maig la militància d’Esquerra Republicana de Barcelona podrà votar en les eleccions primàries que manen els estatuts del partit. No s’hi presenta cap candidatura alternativa a la d’Ernest Maragall. El candidat republicà, que va guanyar per poca diferència en nombre de vots el 2019, intentarà aconseguir l’alcaldia de Barcelona. L’endemà de les primàries, dissabte 28 de maig, ERC Barcelona celebrarà el congrés de proclamació del seu candidat a l’alcaldia de Barcelona.

Ada Colau, la decisió pendent

El mes de gener passat, durant la compareixença anual al Col·legi de Periodistes, l’alcaldessa Ada Colau va apuntar a aquest mes de maig com el moment per decidir si es presentarà o no a la reelecció en les eleccions municipals de 2023. “Un any abans s’haurà de plantejar a l’organització o, com a mínim, començar-ne a parlar”, va dir Colau.

 

Jaume Collboni avalat com a candidat per Salvador Illa

El president del PSC de Barcelona, Jaume Collboni encara no ha estat desingat formalment com a candidat però ja a finals de març va rebre públicament l’aval del primer secretari nacional del seu partit, Salvador Illa. Collboni serà el candidat a l’alcaldia dels socialistes per tercera vegada. Les primeres eleccions municipals a les quals es va presentar van ser les de 2015.

 

Junts decidirà després del seu congrés nacional del juny

La renúnica d’Elsa Artadi ha coincidit amb el procés precongressual que viu el partit fins ara liderat per Carles Puigdemont. Serà després del congrés que tindrà lloc a Argelers (Catalunya Nord) els dies 4 i 5 de juny, quan la nova direcció encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull impulsarà el procés per triar qui serà finalment el cap de cartell de Junts a la ciutat de Barcelona. L’exalcalde Xavier Trias, a més d’autodescartar-se, ha apostat públicament per dues possibles opcions entre els regidors actuals. Les persones assenyalades són Neus Munté, presidenta de Consell de Districte de Sants-Montjuïc, o Jordi Martí Galbis, que va ser regidor executiu del mateix districte durant l’etapa de l’alcalde Trias.

El PP ja no compta amb Josep Bou

El Partit Popular de Barcelona busca candidat o candidata per intentar millorar els resultats de 2019: només dos regidors aconseguits in extremis, després del risc de quedar fora del consistori. Les singularitats de Josep Bou en els seus actes i manifestacions i episodis com les falses acusacions sobre la crema del seu cotxe, son factors que influeixen en la decisió del PP. El mateix Bou ha reconegut públicament que la seva candidatura de 2019 era fruit de la bona sintonia que tenien ell i Pablo Casado, el líder del PP defenestrat en l’últim congrés del partit. Al web oficial del PP de Barcelona ja no es troben fotografies ni referències a Josep Bou.

C’s i la trencadissa després Manuel Valls

La regidora Luz Guilarte s’ha postulat per ser la candidata de Ciutadans i opta per mantenir la marca del partit taronja, que el 2019 va quedar integrada sota el paraigües de la candidatura de Manuel Valls. Guilarte ha rebutjat les invitacions del PP i de Valents per fer una candidatura “constitucionalista” unitària. Pel que fa a Valents, formació que va trencar amb Ciutadans enduent-se dos regidors del grup inicial, es dona el cas que la seva cap de files a l’Ajuntament, Eva Parera, ha estat fins fa poc diputada del Parlament de Catalunya com a independent integrada en el subgrup del PP, dins del grup mixt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats