Adif inicia aquest mes de maig els treballs preliminars per la reforma de l’estació de Sants

L'Ajuntament i l'empresa d'infraestructures estatal avancen en la definició d'un projecte que canviarà els entorns de la terminal ferroviària, inclosa la plaça dels Països Catalans

En les pròximes setmanes l’entitat estatal d’infraestructures ferroviàries, Adif, iniciarà uns treballs preliminars com a preparació per al projecte de transformació de l’estació de Sants i dels seus entorns que està previst executar en els propers anys. Aquestes treballs previs estan relacionats amb els sistemes de ventilació, es desenvoluparan entre els mesos de maig i novembre d’aquest any i tindran afectació en superfície en dos punts concrets: un a la plaça dels Països Catalans, i l’altre a la plaça de Joan Peiró. Aquesta és la informació que es va donar aquest dijous 12 de maig en una reunió celebrada a la seu del Districte de Sants-Montjuïc. La reunió va estar presidida per la tinenta d’Alcaldia d’Ecologia Urbana, Janez Sanz, i hi van participar representants de les entitats veïnals d’Hostafrancs i de Sants, així com de diversos col·lectius afectats i de diferents grups municipals.

La coordinació entre l’empresa estatal Adif i l’Ajuntament de Barcelona és bona, segons va explicar la responsable d’Urbanisme del govern municipal. Les dues administracions fa temps que treballen conjuntament un projecte de remodelació que afecta directament els barris d’Hostafrancs, de Sants i de la Nova Esquerra de l’Eixample, però que s’ha d’executar a un sòl i un subsòl que no són de titularitat municipal sinó que pertanyen a l’administració estatal. De forma paral·lela al diàleg amb Adif, l’Ajuntament manté des del mes de gener de 2021 un procés de participació obert a les entitats dels barris i diferents col·lectius que operen en aquesta zona per definir com serà la reestructuració de l’espai. En la reunió d’aquest dijous hi eren l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, el Centre Social de Sants, representants del sector del transport de passatgers (per l’estació d’autobusos) i taxistes, entre d’altres.

Com serà el nou entorn de l’estació de Sants?

Pel que s’ha avançat fins ara l’element bàsic de la transformació que experimentarà la zona de confluència de l’estació de Sants és l’ampliació de l’edifici de la mateixa estació, que guanyarà espai al que ara és l’esplanada a l’aire lliure qui hi ha en el cantó oriental, cap al carrer Tarragona.

Aquest creixement anirà acompanyat d’importants canvis a la zona que afectaran tant a l’espai públic com a la mobilitat.

L’actual estació d’autobusos acabarà desapareixent de la seva ubicació actual i es traslladarà a plaça d’Espanya-Avinguda Maria Cristina. En el seu lloc s’obrirà una nova zona verda. El projecte preveu que el trànsit rodat, tant en sentit Eixample com en sentit Sants, transcorri per la banda sud de l’Estació, al costat del parc de l’Espanya Industrial. La filera de taxis a disposició dels passatgers de l’estació s’ubicarà en el subsol.

La plaça dels Països Catalans també canviarà. Encara s’està lluny d’un projecte definit però la tinent d’alcaldia Janet Sanz, ja va dir l’any 2021, quan va explicar l’acord inicial amb Adif, que seria “el menys dura possible”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats