Mor el músic Jesús Ventura, divulgador de la sardana i de la cultura popular

Dirigia i presentava el programa 'Fes ta festa' que s'emet per una trentena d'emissores locals, entre elles Ràdio Hostafrancs

Aquest dimecres 18 de maig, prop de les 11 del matí, ha mort Jesús Ventura i Barnet (Barcelona, 1960), músic, activista de la cultura popular catalana, president de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona i director, des de feia més de 30 anys, del programa radiofònic ‘Fes ta festa’ que s’emet per diverses emissores locals catalanes, entre elles Ràdio Hostafrancs. Des d’aquí expressem el nostre condol als familiars i amics de Jesús Ventura, als companys del ‘Fes ta festa’ Amadeu Carbó i Josep Maria Adell, a l’Agrupació Cultural Folklòrica i a la Cobla Ciutat de Girona, l’última formació sardanista que Jesús Ventura estava dirigint.

Ventura ha estat un cèlebre compositor de sardanes, director de cobla, intèrpret. Com a compositor va crear una trentena de sardanes, la més coneguda de les quals és Col·legues (1994), en què sona la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio, i que està dedicada a l’emissora. Va guanyar diversos premis de composició, com el Salvador Uyà de Sabadell (1986) o el Premi Federació de La Sardana de l’Any (2006), a part de ser finalista a altres concursos, com el Ramon Serrat de Terrassa (1987, 1989 i 1990) o el Francesc Basil de Figueres (1990). També va ser autor de diverses obres per a cobla en format simfònic, com Foc viu o Vida, estrenada al Memorial Joaquim Serra 2020.

També va dedicar bona part de la seva trajectòria a arranjar i instrumentar obres de tota mena per a cobla. Des de l’himne neerlandès, passant per peces diverses, fins a balls tradicionals, d’entre els que destaca el Ball de l’Àliga de Barcelona i el Ball solemne de l’Àliga de Reus. A més a més, Jesús Ventura i Barnet va ser intèrpret de flabiol, tible a cobles com La Principal de Collblanc, Mediterrània (de la que en va ser fundador) i La Principal de Barcelona. També va ser director de les cobles Mediterrània, ,Sabadell, Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Mil·lenària de Perpinyà i, fins ara, de la Ciutat de Girona. La seva tasca com a director musical el va portar a actuar a diversos escenaris de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Països Baixos, Dinamarca, Cuba, Portugal, Bulgària, Islàndia, Suïssa, Israel i Veneçuela.

Divulgador de la sardana i la cultura popular

El reconegut compositor Jesús Ventura també va ser assessor musical del programa de TV3 ‘Nydia’ i ha liderat durant més de 30 anys el programa de cultura popular ‘Fes ta festa’, primer a Ràdio 4 i després a través d’emissores locals i de la difusió per internet. Aquesta tasca li va valer el Premi Antoni Carné 2017 al Mitjà de Comunicació que organitza l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. A més a més, va ser l’autor del llibre La sardana a Barcelona (Ajuntament de Barcelona), editat en el marc de la celebració de ‘Barcelona, Capital de la Sardana 2014’, en què feia un repàs de la trajectòria història d’aquesta dansa tradicional catalana a la capital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats