“Barcelona no és una ciutat insegura, però la gent té percepció d’inseguretat”

ERC ha analitzat la situació de la seguretat a la ciutat en una jornada celebrada al Poble-sec

NOTÍCIES
NOTÍCIES
“Barcelona no és una ciutat insegura, però la gent té percepció d'inseguretat”
/
Foto: Ràdio Hostafrancs

ÀUDIO | ESCOLTA EL PODCAST
Resum de la jornada amb intervencions de Jordi Coronas, Sònia Andolz, Montserrat Lladós i Ernest Maragall

play_circle_filled
pause_circle_filled
Ràdio Hostafrancs | Notícies
volume_down
volume_up
volume_off

“Barcelona és una ciutat insegura?”. Amb aquesta pregunta com a base del debat, Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat una jornada aquest dissabte 21 de maig a la seu de l’Associació de Veïns de la França Xica, al barri del Poble-sec. El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, el regidor republicà Jordi Coronas, i la directora general d’Administració de Seguretat del departament d’Interior de la Generalitat, Sònia Andolz, han estat les veus institucionals en aquest debat, en el qual també han intervingut una caporal de la Guàrdia Urbana així com professionals amb experiència en el camp dels agents cívics i la mediació. Tant els representants municipals com la representat del departament d’Interior coincideixen en la seva resposta a la pregunta inicial: “Barcelona no és una ciutat insegura, pèrò la gent té una percepció molt alta d’inseguretat”, deia el regidor Coronas. En cloure la jornada, Ernest Maragall afirmava que “l’esquerra està aprenent a parlar de seguretat i no deixar la qüestió en mans dels que volen convertir la seguretat símplement en una qüestió policíaca i de repressió”.

El diagnòstic de Sònia Andolz és que “Barcelona és una ciutat segura, el que no vol dir que no tingui problemes delinqüencials”, però la responsable d’Administració de Seguretat d’Interior va defensar que “seguretat no és només la part policial”. Va defensar un model de prevenció on s’abordin també algunes de les causes socials que afecten la seguretat com els drets a l’accés a l’habitatge o al treball.

Un “còctel” de factors

Sobre els efectius policials, Jordi Coronas va valorar positivament els augments de dotació humana dels Mossos, passant dels 18.000 als 22.000 agents i que la Guàrdia Urbana arribi gairebé als 3.000 agents a finals d’aquest mandat. Però el regidor pensa que “hi ha un còctel de coses” que incideixen en la seguretat a Barcelona: “Habitatges buits, una llei d’estrangeria que complica el poder treballar a persones nouvingudes els primers anys que estan aquí”. Jordi Coronas va acusar els partits de dreta de “barrejar-ho tot”. En els casos d’ocupació d’habitatges, Coronas va remarcar que “s’ha de distingir entre les ocupacions socials pel dret a l’habitatge i aquelles altres que tenen un objectiu delinqüencial”.

“Podem millorar, però no és una catàstrofe”

En una taula rodona on van participar especialistes del sector policial, cívic i comunitari, va intervenir Montserrat Lladós, caporal de la Guàrdia Urbana, adscrita al Districte de Sants-Montjuïc i representant de la Intersindical. Ella creu que “tot es pot millorar en mitjans i en coordinació” pel que fa a la seguretat a Barcelona, però va dir que “es fan uns grans esforços” i que “Barcelona està dins de la mitjana europea” en nivells de seguretat. Lladós va concloure que “Podem millorar”, però que la seguretat a Barcelona “no és una catàstrofe”.

Des dels agents cívics fins a la Interpol

Ernest Maragall va aprofitar la cloenda del debat per reivindicar que “la seguretat és una responsabilitat democràtica de les institucions i dels representants democràtics, no de la policia. La policia és un dels instruments, però la responsabilitat és dels polítics i del conjunt de la societat”. El president del grup municipal d’ERC va defensar una plantejament global de les polítiques de seguretat que vagi “des dels agents cívics fins a la Interpol”, perquè entén que és el que cal en una societat globalitzada com l’actual.

Maragall diu que la percepció de la ciutadania està relacionada, “més enllà de furts i robatoris, amb l’ús de l’espai públic i amb la seguretat econòmica”. “No podem acceptar situacions com les que constatem a la nostra ciutat en què els veïns tenen la sensació d’haver perdut el control del seu barri”, va dir Maragall. El cap de files republicà a l’Ajuntament va carregar contra la llei d’estrangeria vigent a l’estat espanyol fins al punt de proposa que “Barcelona ha de generar activitats i escletxes contra la llei d’estrangeria, a més del debat polític necessari per reformar-la i per anul·lar-la en molts sentits”. Defensa una política activa de l’Ajuntament contra la llei d’estrangeria perquè “l’estat, quan vol, se la salta”, en referència a les diferències de tracte que ha rebut els refugiats procedents d’Ucraïna a aquells que han arribat des d’altres llocs com Síria o l’Afganistan.

Sònia Andolz i Jordi Coronas | Foto: Ràdio Hostafrancs
Foto: Ràdio Hostafrancs
Foto: Ràdio Hostafrancs
Foto: Ràdio Hostafrancs

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Articles relacionats