29 de maig de 1937: bombes sobre Hostafrancs

Les tres bombes que van caure la matinada del 29 de maig de 1937 marcades sobre un plànol de l’època.

 

Eren les 03.40 h. Foscor i silenci profunds. Cap avís i, de sobte, la detonació d’una bomba. Era el segon bombardeig que feia l’aviació italiana sobre la ciutat de Barcelona i el primer que es produïa en plena nit. Els barris afectats van ser Hostafrancs, Sants, l’Esquerra i la Dreta de l’Eixample, la Barceloneta, Can Tunis, el Raval, el Poble-sec i el Poblenou. En el conjunt de la ciutat hi van morir, d’entrada unes quaranta persones, però l’endemà la xifra es va elevar a 68.

Tres bombes a Hostafrancs
A Hostafrancs van caure tres bombes que, per sort, no van causar víctimes. Un dels artefactes va afectar la façana posterior d’una casa al carrer Creu Coberta i va destruir part de les galeries corresponents a les portes primera i tercera del tercer pis, tocant a les cuines dels habitatges. Com que era de matinada i la gent estava als dormitoris, això va evitar desgràcies personals.

També al carrer Creu Coberta una altra bomba va caure a la vorera, davant l’horxateria Fillol. L’obús va trencar un arbre per la meitat però no va arribar a esclatar. La tercera bomba va caure al carrer Prìncep Jordi, fregant la façana d’una casa i causant molts impactes l’edifici afectat i en el que es trobava just a davant.

‘La Vanguardia’ (30-05-1937)

 

‘La Vanguardia’ (30-05-1937)
‘El Diluvio’ (30-05-1937)