29 de maig de 1937: bombes sobre Hostafrancs Al barri van caure tres bombes -dues a Creu Coberta i una a Príncep Jordi- que no van causar víctimes, però a tota la ciutat van morir 68 persones. Va ser el primer atac nocturn sobre Barcelona

Les tres bombes que van caure la matinada del 29 de maig de 1937 marcades sobre un plànol de l’època.

 

Eren les 03.40 h. Foscor i silenci profunds. Cap avís i, de sobte, la detonació d’una bomba. Era el segon bombardeig que feia l’aviació italiana sobre la ciutat de Barcelona i el primer que es produïa en plena nit. Els barris afectats van ser Hostafrancs, Sants, l’Esquerra i la Dreta de l’Eixample, la Barceloneta, Can Tunis, el Raval, el Poble-sec i el Poblenou. En el conjunt de la ciutat hi van morir, d’entrada unes quaranta persones, però l’endemà la xifra es va elevar a 68.

Tres bombes a Hostafrancs
A Hostafrancs van caure tres bombes que, per sort, no van causar víctimes. Un dels artefactes va afectar la façana posterior d’una casa al carrer Creu Coberta i va destruir part de les galeries corresponents a les portes primera i tercera del tercer pis, tocant a les cuines dels habitatges. Com que era de matinada i la gent estava als dormitoris, això va evitar desgràcies personals.

També al carrer Creu Coberta una altra bomba va caure a la vorera, davant l’horxateria Fillol. L’obús va trencar un arbre per la meitat però no va arribar a esclatar. La tercera bomba va caure al carrer Prìncep Jordi, fregant la façana d’una casa i causant molts impactes l’edifici afectat i en el que es trobava just a davant.

‘La Vanguardia’ (30-05-1937)

 

‘La Vanguardia’ (30-05-1937)
‘El Diluvio’ (30-05-1937)