RÀDIO HOSTAFRANCS

Històries d’Hostafrancs

Sèrie de divulgació històrica que consta de 10 programes


L’assecador de pells

El juny de 1976 els veïns de l’assecador de pells de Béjar-Sant Nicolau van mobilitzar-se per posar fi a un niu de pudors i mosques que els havia fet malviure durant 24 anys.


Atracament amb hostatges a un banc de Creu Coberta

El 10 d’octubre de 1986 tres atracadors van assaltar l’oficina del Banc de Sabadell al número 80 de la Creu Coberta, davant del mercat d’Hostafrancs. Van retenir empleats i clients durant deu hores.


La fàbrica de l’Espanya Industrial

Era una de les fàbriques més importants d’Europa en el sector tèxtil. Va funcionar des de mitjan del segle XIX i fins a molt avançat ja el segle XX.  Era el gran complex industrial que va aixecar Matíes Muntades.


L’escorxador

Generava molèsties i problemes però també era font d’activitat econòmica. L’any 1982, després d’una important mobilització veïnal, els terrenys de l’antic escorxador van començar a ser el parc que coneixem ara.


L’atemptat d’ETA a la plaça d’Espanya (1986)

El 14 d’octubre de 1986 el grup terrorista ETA va fer esclatar un cotxe bomba davant les dependències de la Policia que estaven on ara hi ha l’hotel Catalonia Plaza. L’explosió va matar un policia i va ferir 18 persones més.


La Festa Major

La Festa Major d’Hostafrancs es va començar a celebrar el 1857 amb motiu del trasllat de la imatge del Sant Àngel Custodi a l’església parroquial que s’acabava de construir al barri.


Les escoles públiques d’abans de la guerra

La industrialització del segle XIX va impulsar la creació d’escoles municipals. El 1856 l’Ajuntament de Barcelona accepta l’oferiment del propietari de l’hostal de Creu Coberta i li lloga unes dependències on s’ubica la primera escola.


Les escoles privades i religioses

En els darrers anys del segle XIX i els primers anys el segle XX es van confrontar ideològicament dos models educatius. Un, impulsat pel moviment obrerista, i l’altre organitzat per l’Església catòlica al servei dels sectors més conservadors.


Celestina Vigneaux

Celestina Vigneaux fou una pedagoga relacionada amb els moviments de renovació pedagògica de començament del segle XX. Va ser la iniciadora dels primers menjadors d’escola a Catalunya. La primera la va crear l’any 1906 al barri d’Hostafrancs.